Verhalen over de liefde

Welke boeken reik je aan aan aarzelende lezers, leerlingen die uit zichzelf niet snel een boek oppakken, moeite hebben met lezen of een andere reden weerstand ervaren tot lezen? Lezenslessen geeft tips!

Aarzelende lezers

Je wilt graag de hele klas aan het lezen krijgen en het liefst ook met plezier, zodat je leerlingen gemotiveerder raken om vaker te lezen. Maar hoe begin je? Veel jongeren zien op tegen het lezen van dikke boeken, want dit kost ze veel moeite en tijd en levert daardoor niet snel een positieve leeservaring op.

Door de drempel te verlagen en aarzelende lezers dunne boeken te tippen, kun je jongeren vaak wel motiveren om eens te gaan lezen. Zo’n dun boek, met vaak een ruime bladspiegel, komt veel minder op ze af dan een dik boek.

Hieronder vind je een aantal fijne titels die je jongeren met weinig leeservaring, een taalachterstand of leesweerstand aan kunt reiken en waarbij de kans op een positieve leeservaring groot is. Let wel op dat de onderwerpen uit de boeken de leerlingen aanspreken, zodat ze nieuwsgierig raken naar het verhaal.

Vlugge Vingers – Simone Arts

Nadat Milo iets stuk heeft gemaakt, eist zijn vader dat hij vanaf nu iedere dag met twintig euro thuis komt. Milo heeft geen idee hoe hij aan zoveel geld kan komen, hij is pas twaalf. Suggereert zijn vader dat hij moet gaan stelen? Niemand kan hem helpen, denkt hij. Maar klopt dat wel…?

Dit is een verhaal met een serieus en moreel dilemma dat zeer toegankelijk geschreven is. Het bevat korte zinnen en geen moeilijke woorden en is erg geschikt voor leerlingen met een taalachterstand of die de Nederlandse taal aan het leren zijn. 

Erebos – Ursula Poznanski

Deze uitgave is verschenen in de serie bekende YA-titels die zijn ‘hertaald’ in toegankelijke taal.

Nick start een nieuw computerspel en kan bijna niet stoppen met spelen. Het vreemde is dat het spel dingen over hem lijkt te weten. Hoe kan dat? En wat als de opdrachten steeds gevaarlijker worden? Erebos is een spannend boek over een geheime game. Lezers die zelf van gamen houden zullen dit verhaal niet makkelijk weg kunnen leggen.

Ongewenst – Marlies Slegers

Wat doe je als je als zestienjarige ongewenst zwanger raakt? In Ongewenst  overkomt het Feline. Ze weet zelf heel goed wat ze wil, totdat haar omgeving haar op andere gedachten probeert te brengen.

Dit verhaal, dat door het onderwerp en de hoofdperson met name geschikt is voor meisjes, leert lezers dat ze altijd hun eigen keuze mogen maken.

Gegijzeld – Chinouk Thijssen

Ontzettend spannend, levensecht en heel toegankelijk, dat is Gegijzeld. Deze novelle won in 2022 de Prijs van de Jonge Jury. De lezer volgt in dit verhaal twee perspectieven, dat van Yasmin en van Jason die aan het einde van het schooljaar naar een feest bij een klasgenoot thuis gaan. Het feest loopt ontzettend uit de hand.

Een verhaal dat de lezer van begin tot eind in zijn greep houdt. 

Mijn nacht met Vedder – Buddy Tegenbosch

Noors vader is onlangs plotseling overleden. Ze heeft het er moeilijk mee dat het gewone leven gaat door, terwijl het Noor niet lukt om daarin mee te gaan. Niemand heeft dat door of ze weten gewoon niet wat ze moeten doen. Behalve Vedder. Hij neemt Noor mee op een nachtelijke roadtrip op zijn Harley. 

Een verhaal dat de nieuwsgierigheid wekt, technisch goed in elkaar zit en belangrijke onderwerpen zoals rouw, depressie en vriendschap bespreekt. 

De belofte – Saskia Mouissie

In korte tijd verandert er veel in Douwes leven. Hij verhuist van Friesland naar Amersfoort, waar ze gaan wonen bij zijn moeders nieuwe partner en zijn kinderen. Douwe mist zijn vader, die overleed toen Douwe jong was, hierdoor nog meer. Sinds zijn moeder een nieuwe partner heeft, vertelt ze veel minder over zijn vader. Douwe gaat zelf op zoek naar meer informatie. Wat hij dan ontdekt, zet zijn wereld op zijn kop.

De belofte is een verhaal over persoonlijke zoektochten en familiegeheimen met aandacht voor de scheepvaart. 

 

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Livs leven staat van de ene op de andere dag op z’n kop als haar broer een dodelijk ongeluk veroorzaakt. Het slachtoffer is een schoolgenoot van Liv en iedereen kijkt Liv aan op de daden van haar broer. 

Een interessant en toegankelijk verhaal om leerlingen na te laten denken over complexe situaties, waarin ruimte is voor verschillende emoties en perspectieven. 

De tweede stem – Elin Meijnen

Mette is blij dat ze een nieuwe start kan maken nu ze naar een andere school gaat. Eindelijk kan ze alles wat er vroeger is gebeurd achter zich laten. Maar is dat wel echt zo?

Een verhaal over leren om jezelf te zijn, meer zelfvertrouwen krijgen en diversiteit dat vol zit met onderwerpen waar jongeren in de puberteit mee te maken krijgen.

Door de sprongen in de tijd is dit verhaal met name geschikt voor de leerlingen met iets meer leeservaring die behoefte hebben aan een dun boek. 

Online training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers

Wil je leren hoe je aarzelende lezers kunt motiveren om zelfstandig een boek te gaan lezen? Dan is de online training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers misschien iets voor jou.

In vier lessen ontdek je wie de aarzelende lezers zijn en hoe het komt dat deze leerlingen een leesweerstand ervaren. Je leert hoe je deze leerlingen kunt bereiken, motiveren en hoe je ze kunt begeleiden naar zelfstandig lezen. Uiteraard krijg je ook een flinke stapel boekentips, verzameld in een uitgebreide titellijst waarin je ook de kenmerken van de boeken vindt.

Veel leesplezier!

Deel dit bericht
Lezenslessen