
Waarom aandacht voor de gevolgen van racisme nodig is
Boekentips
Hoe kun je die ongelijkwaardige behandeling op een veilige manier bespreekbaar maken in de klas? Dit kun je doen door een verhaal te gebruiken als voorbeeld en leerlingen met elkaar in gesprek te laten gaan over de gebeurtenissen en personages. Net als bij bijvoorbeeld pesten is het prettig om de aandacht niet op getreitderde leerlingen of pesters te vestigen, maar op een fictief verhaal. Hierdoor ontstaat afstand en ruimte om gebeurtenissen van verschillende kanten observeren. Voor leerlingen die niet bekend zijn met dergelijke situaties of het perspectief van een het personage biedt dit (eventueel met begeleiding van de docent) nieuwe waardevolle inzichten.

The Hate U Give – Angie Thomas
Toegankelijke uitgave
Starr woont in een zwarte wijk en gaat naar een witte school. Het is niet altijd even makkelijk om in die twee totaal verschillende werelden te leven. Dan wordt haar beste vriend Khalil voor haar ogen door een agent vermoord. Iedereen wil weten wat er precies is gebeurd, maar alleen Starr weet dat. Durft ze te vertellen wat ze heeft gezien?
Deze uitgave is herschreven, bevat korte zinnen en eenvoudigere taal. Hierdoor is het ook geschikt voor lezers met beperkte leeservaring.

De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam
Dit jeugdboek over het slavernijverleden bevat drie verhaallijnen. Je volgt allereerst Syntax Bosselman. Na afschaffing van de slavernij is hij een vrij man en wordt hij naar Amsterdam gehaald om mee te doen aan een tentoonstelling. Daar ontdekt hij hoe het is om zwart te zijn in een land vol witte bewoners. Daarnaast volg je ook een aantal personen die een hoofdrol speelden in onze geschiedenis en het slavernijverleden en deelt de schrijver zijn persoonlijke zoektocht. Wat heeft hij tijdens het schrijven van dit boek geleerd en met welke dilemma’s worstelde hij?
Dit boek vind je ook in de database van Boek van de Maand, daarnaast is er bij dit boek gratis lesmateriaal beschikbaar.

Get out – Juultje van den Nieuwenhof
Chav is van plan een einde te maken aan een langlopende ruzie tussen twee groepen leerlingen. Maar dat loopt compleet anders dan verwacht en de gevolgen zijn niet te overzien. De gebeurtenissen in Get out zijn heftig. Racisme is een van de onderwerpen van dit verhaal. Het laat de lezer nadenken over aannames en over jouw rol. Wanneer ben je verantwoordelijk of schuldig, en wie heeft de macht?

Blijf zachtjes bij me – Jacqueline Woodson
Op hun eerste schooldag lopen Ellie en Miah elkaar letterlijk tegen het lijf en al snel zijn ze stapelverliefd op elkaar. Toch brengen ze de buitenwereld zo min mogelijk op de hoogte van hun geluk, omdat ze bang zijn voor onbegrip. Als ze op straat lopen, worden er regelmatig opmerkingen gemaakt of gevraagd of het goed met Ellie gaat, alsof ze niet veilig zou zijn bij Miah. Mensen zijn het niet gewend om een wit meisje met een zwarte jongen samen te zien.

King en de drakenvlinders – Kacen Callender
Sinds de plotselinge dood van zijn broer Khalid heeft King het zwaar. Vlak voordat zijn broer overleed heeft King hem beloofd om zijn vriendschap met Sandy te verbreken. Sandy was Kings beste vriend en heeft hem verteld dat hij op jongens valt. Volgens Khalid moet King de vriendschap verbreken om te voorkomen dat anderen denken dat hij ook homo is, want als zwarte jongen heeft hij het al zwaar genoeg. King worstelt hier erg mee. Misschien valt hij zelf ook wel op jongens?

Gamechanger – Neal Shusterman
Ash speelt football en incasseert vaak flinke klappen. Het is inmiddels een soort handelsmerk geworden en hij is het gewend, totdat zo’n klap meer teweegbrengt dan het tot dan toe altijd deed. Door de klap komt hij terecht in een ander universum, waar kleine dingen zijn veranderd. Waneer Ash opnieuw zo’n klap te verwerken krijgt, merkt hij weer veranderingen op. Er wordt onder andere anders met zijn beste vriend Leo omgegaan, de samenleving is racistischer geworden. Een dystopisch verhaal waarin je leert over maatschappelijke problemen zoals racisme, seksisme, homofobie en nog veel meer.