Elk jaar vindt aan het begin van het schooljaar de jaarlijkse Week Tegen Pesten plaats. Een week waarin aandacht is voor pesten en de gevolgen daarvan. Ook het voortgezet onderwijs kan aanhaken met activiteiten.

Week Tegen Pesten

De jaarlijkse Week Tegen Pesten is een goed moment om in de klas aandacht te besteden aan pesten en de gevolgen hiervan. Helaas is het nog steeds nodig om stil te staan bij pestgedrag.

Hoe besteed je aandacht? Door leestips te geven die te maken hebben met pesten. Natuurlijk kun je ook voorlezen of gezamenlijk hetzelfde boek over pesten lezen. Lees je liever korte stukken voor? Kies dan een fragment waarin de hoofdpersoon wordt gepest of hier zelf over nadenkt.

Met de leerlingen in gesprek

Je kunt na het (voor)lezen met de leerlingen in gesprek gaan over wat er in het fragment gebeurde. Stel je leerlingen vragen over het verhaal. Hoe kijken ze naar deze gebeurtenissen? Begrijpen ze waarom de personages zo handelden? Hebben ze voldoende informatie over de gebeurtenissen om erover te kunnen oordelen. Willen ze meer weten? En wat zouden ze zelf doen in zo’n situatie?

Zorg ervoor dat er een veilige sfeer aanwezig is binnen je klaslokaal. Leerlingen praten met jou en elkaar dus over pestgedrag naar aanleiding van de gebeurtenissen in het boek. Niet over wat er gebeurt binnen de groep. Als je leerlingen op deze manier over het thema laat praten, durven ze er vaak eerlijker en opener over te communiceren.

Boekentips

Er zijn veel verhalen die aansluiten bij het onderwerp pesten. Op Lezenslessen vind je ook een aantal interessante, waardevolle titels:

– Payback van Margje Woodrow: gaat over het anderen iets betaald zetten door geheimen te openbaren op een anoniem roddelaccount op sociale media.
– Geek Girl. Knap anders! van Holly Smale: een verhaal vol humor over de buitenbeentjes in de klas.
– No Exit van Maren Stoffels: een spannend verhaal over de vraag hoe je pesters kunt en mag straffen voor hun daden.
– Cardboard Cowboys van Brian Conaghan: Lenny is dik en wordt daardoor regelmatig gepest. Dankzij zijn vriendschap met de 52-jarige Bruce, waarmee hij goed kan praten en muziek maakt, leert Lenny angsten te overwinnen.
– De waarheid volgens Mason Buttle van Leslie Connor: een prachtig, hoopvol verhaal over verlies, pesten en echte vriendschap dat je iedere leerling gunt.
Het zusje van van Carlie van Tongeren: over hoe het is als je broer iets heel ergs heeft gedaan en jij erop aangekeken wordt.
– Project Evil van Anne Eekhout: een interessant verhaal over groepsdruk, macht en buitensluiten.
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen van Susin Nielsen: een meeslepend verhaal over de enorme gevolgen van pesterijen.
Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram: een verhaal over denken dat je nergens echt bij hoort en ontdekken dat het oké is om te zijn wie je bent.
De zomer dat we Parijs bestormden van Clémentine Beauvais: een waardevol feelgood-verhaal over Mireille, Astrid en Hakima, die op school zijn verkozen tot lelijkste meisjes van de school.

Bij deze de meeste van deze titels vind je op Lezenslessen.nl ook kant-en-klaar lesmateriaal dat zorgt voor een verdieping van de leeservaring.

Bekijk onze video over deze boekentips

Liever luisteren/kijken naar de boekentips die horen bij de Week Tegen Pesten? Of wil je altijd op een fijne manier op de hoogte blijven van relevante boekentips voor jouw leerlingen? Word dan lid van de Lezenslessen Boekenclub. In de Boekenclub vind je tientallen video’s waarin boeken worden besproken. Zo kun je binnen 15 minuten kijken of luisteren naar een boekentip of de boekentip lezen. Je vindt een uitgebreidere video waarin de bovenstaande boeken worden besproken in de Boekenclub.

Poëzie schrijven

Ben je op zoek naar een actievere werkvorm bij dit thema? Kijk dan eens op de website van het Poëziepaleis. Hier vind je lesmateriaal dat aansluit bij het onderwerp pesten, zoals ‘Door de ogen van iemand anders’, ‘Kennismaken en vooroordelen’ en ‘Eerste ontmoetingen’. Poëzie lezen en schrijven is ook een goede activiteit om uit te voeren tijdens de Week Tegen Pesten.

Meer lezen?

Het voorlezen van een verhaalfragment is niet alleen een goede gespreksstarter, het is ook een laagdrempelige manier om boeken te promoten bij je leerlingen. We schreven er een blog over: De voordelen van voorlezen.

Voor meer informatie over de Week Tegen Pesten kun je terecht op www.weektegenpesten.com

Deel dit bericht
Lezenslessen