Verhalen over de liefde

Heartstopper van Alice Oseman is een enorm succes. De Netflix-serie wordt goed bekeken, maar je kunt je leerlingen er ook mee verleiden om (meer) te gaan lezen. De serie is namelijk ook beschikbaar als graphic novel, met interessante aanvullingen.

Een kans op het gebied van leesbevordering

De ontlezing onder jongeren is een veelbesproken onderwerp. En dat is niet voor niets. De leesvaardigheid en het leesplezier van jongeren gaan achteruit en dat is zorgelijk, want deze vaardigheden vormen een belangrijke basis voor de rest van hun leven. Ik kijk daarom graag naar de mogelijkheden om jongeren te bereiken én te motiveren om te gaan lezen. De serie Heartstopper van Alice Oseman is daarvoor heel geschikt. Aan de hand van deze serie, waarvan momenteel alleen het eerste deel op Netflix staat, kun je leerlingen steeds een stap verder helpen in hun leesontwikkeling.

Hoe Heartstopper begon

Heartstopper is begonnen als een webcomic die Alice Oseman maakte over Nick en Charlie, (bij)personages uit haar eerste boek, Solitaire. Een steeds grotere schare fans volgde de avonturen van Nick en Charlie op de voet. Nadat Oseman via crowdfunding een limited edition graphic novel publiceerde, werd het verhaal opgepikt door een uitgeverij die de serie is gaan uitgeven voor een groter publiek.

De graphic novels

De graphic novels van Heartstopper zijn een groot succes en inmiddels ook naar het Nederlands vertaald (door Niels van Eekelen). Op dit moment zijn er vier delen verschenen; deel vijf is aangekondigd. Je leest meer over het verhaal en de belangrijke thema’s uit deze graphic novels in deze boekentip.

Een Netflex-serie

In 2022 verscheen het eerste deel van Heartstopper ook op Netflix. Ook hier is de serie erg populair, wat voor een groot bereik zorgt. Het eerste seizoen staat nu online en de andere delen zullen ook volgen. Wat interessant en waardevol is, is dat jongeren het eerste deel van de serie kunnen bekijken en nieuwsgierig raken naar het vervolg. Dit deel staat echter nog niet op Netflix, maar is wél uit als graphic novel. Geef je leerlingen als tip om de graphic novels te lenen en al snel zullen ze fan zijn van deze reeks. Zeker voor jongeren die niet graag lezen is dit een goede stap in de richting van het lezen van verhalen.

Verder lezen in de novelle Deze winter

De stap van graphic novel naar een langere tekst kan ook eenvoudig gemaakt worden binnen de wereld van Heartstopper. Eind 2022 verscheen er nieuw werk van Alice Oseman over Nick en Charlie: Deze winter. Dit is een novelle die zich afspeelt tijdens de kerst uit deel 4 van de graphic novels. In deze novelle, die zeer toegankelijk is door de beperkte omvang, de grote letters, ruime bladspiegel en de illustraties, komen naast Charlie ook zijn zus Tori en broertje Oliver aan het woord.

Leerlingen die eerder van de webcomics, Netflix-serie en de graphic novels hebben genoten, zullen uitkijken naar meer verhalen over Nick en Charlie. Vanuit toegankelijke vormen breng je ze steeds een stap verder in hun leesontwikkeling en kun je ze met deze novelle ervaring laten opdoen met het lezen van een verhaal dat voornamelijk uit tekst bestaat. Grote kans dat dit een positieve leeservaring oplevert, helemaal als leerlingen al fan zijn van de personages.

Meer ontdekken?

Voor jongeren die de smaak te pakken hebben, valt er nog veel meer te beleven, zoals het Heartstopper jaarboek, het aangekondigde vijfde deel en nog een novelle over Nick en Charlie die in 2023 zal verschijnen.

Tot slot kunnen fans van Alice Oseman ook haar andere boeken lezen. In 2022 is Liefdeloos in het Nederlands verschenen. Dit verhaal gaat over Georgia, een meisje dat nog nooit verliefd is geweest of heeft gezoend. Als ze naar de universiteit gaat, is ze er als fan-fic verslaafde romanticus van overtuigd dat daar verandering in gaat komen, ze is vastbesloten om de ware tegen te komen. Maar in werkelijkheid valt het tegen. Ze krijgt woorden als ‘aseksueel’ en ‘aromanticus’ naar haar hoofd geslingerd en raakt onzeker. Zal ze altijd liefdeloos blijven? Geschikt voor lezers vanaf ca. 15 jaar.

Een positieve leesspiraal

Mijn leesbevorderingshart ging in ieder geval een stuk sneller kloppen toen ik de novelle Deze winter las. Binnen één fictief universum komen jongeren met verschillende media- en boekvormen in aanraking. Je kunt ze begeleiden naar verhalen die meer uitdaging bieden, waardoor ze leesvaardiger worden, meer zelfvertrouwen krijgen als het gaat om lezen én positieve leeservaringen opdoen, waardoor de drempel naar een nieuw boek wordt verlaagd. Hierdoor ontstaat er een positieve leesspiraal.

Alle hierboven genoemde verhalen van Alice Oseman zijn uitgegeven door Best of YA en zijn naar het Nederlands vertaald door Niels van Eekelen.

Deel dit bericht
Lezenslessen