Met het Lezenslessen Boek van de Maand introduceer je iedere maand eenvoudig een nieuw boek bij je leerlingen. Dit draagt bij aan een positief leesklimaat bij jou in de klas! De boeken zijn geschikt voor leerlingen uit het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Wat is het Lezenslessen Boek van de Maand?

Iedere maand selecteren we een jeugdboek als Boek van de Maand. Dit boek staat gedurende de maand centraal in de Lezenslessen Boekenclub. Je introduceert dit boek eenvoudig bij je leerlingen aan de hand van de door ons ontwikkelde materialen. Wij selecteren twee of drie korte fragmenten die je voorleest. Na elk fragment ga je met je leerlingen in gesprek met behulp van de gespreksstarters die je bij het materiaal voor de docent vindt.

Haal het boek in huis, download de poster voor in de klas en de informatie voor jou als docent en ga aan de slag!

Ben je nog geen lid van de Lezenslessen Boekenclub? Sluit hier je lidmaatschap af.

Wat levert Boek van de Maand op?

Titelkennis

Als je elke maand minimaal één boek introduceert bij je leerlingen, maken ze kennis met minstens tien boeken per jaar. Boeken die ze gaan herkennen in de mediatheek of bibliotheek. Wanneer ze een nieuw boek zoeken om te lezen, maken ze gemakkelijker een keuze. Ze zien namelijk de boeken staan die jij hebt besproken. Niet alles wat in de kasten staat is onbekend, wat de leesdrempel verlaagt. 

Groei van intrinsieke leesmotivatie

De aanwezigheid van een gevoel van verbinding is belangrijk. Dit is één van de onderdelen die invloed heeft op de intrinsieke leesmotivatie van leerlingen. Het gevoel ontstaat tijdens het praten over verhalen en fragmenten tussen de leerlingen onderling en tussen jou en de leerlingen. Leerlingen geven samen betekenis aan de tekst, leren van elkaar en groeien hierdoor in hun literaire competentie. Dankzij de verbinding die ze ervaren rond lezen, groeit ook de intrinsieke leesmotivatie en zullen ze eerder een boek oppakken.

Ontdekken van eigen leesvoorkeuren

Als je elke maand een ander boek introduceert en bespreekt, ontdekken leerlingen welke boeken wel en niet bij ze passen. Dit draagt bij aan het ontdekken van de persoonlijke leesvoorkeuren van de leerlingen. Vraag je na de bespreking wie het boek zou willen lezen? Dan krijg je zicht op hun leervoorkeuren en kun je ze beter helpen bij het geven van persoonlijke boekentips.

Maak lezen vanzelfsprekend

Wil je dat leerlingen vaker en met meer plezier lezen? Dan moet je laten zien dat lezen vanzelfsprekend is. Zorg voor de aanwezigheid van boeken in de school. Tip regelmatig boeken. Praat over verhalen. Dat hoef je niet in je eentje te doen. Liever niet zelfs. Als alle docenten delen dat ze (wel eens) lezen en hun leeservaringen delen met leerlingen, zien de leerlingen dat lezen niet alleen bij het de taalvakken hoort. Boek van de Maand draagt ook bij aan deze vanzelfsprekendheid.

Waar vind je Boek van de Maand?

Boek van de Maand is onderdeel van de Lezenslessen Boekenclub. In de online omgeving van de Boekenclub vind je tientallen besprekingen van jeugdboeken. De besprekingen bekijk, beluister of lees je op een moment dat het jou uitkomt. Ze staan voor je klaar in de online omgeving waar je 24 uur per dag toegang tot hebt.

In 15 minuten ben jij op de hoogte van een jeugdboek, weet je wat de belangrijke tekstuele kenmerken en thema’s zijn en voor welk type leerling het boek geschikt is. Daarnaast ontvang je, naast de bespreking, nog veel meer waardevolle handvatten en tips om direct met dit boek aan de slag te gaan in de les. Deze extra’s bestaan uit doorleestips, gespreksstarters, tips voor vakoverstijgend werken, alles wat je nodig hebt om het boek als Boek van de Maand te introduceren en aanvullende links en bronnen.

Word nu lid van de Lezenslessen Boekenclub en verdiep je elke maand in een nieuw jeugdboek, dat je vervolgens moeiteloos bij je leerlingen kunt introduceren.

Deel dit bericht
Lezenslessen