Speciaal voor nieuwsbrieflezers is er nu Boek van de Maand. Hiermee helpt Lezenslessen jou om regelmatig een nieuw boek te introduceren bij je leerlingen en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Hieronder lees je wat je kunt verwachten.

Wat is Boek van de Maand?

Met Boek van de Maand maakt Lezenslessen het jou zo gemakkelijk mogelijk om iedere maand een nieuw boek en een nieuwe schrijver onder de aandacht van je leerlingen te brengen. Je laat leerlingen kennismaken met het boek, de schrijfstijl en de inhoud van het verhaal en motiveert leerlingen met interesse in dit verhaal zelfstandig door te lezen.

Bij iedere titel zijn twee documenten beschikbaar:

1. Een poster met het omslag van het boek en een beschrijving van het verhaal, de onderwerpen van het boek en de toegankelijkheid van het verhaal.
2. Een document met informatie voor de docent. Hier vind je informatie over het verhaal, voor welk type leerling het boek geschikt is en bij welke onderwerpen het aansluit. Daarnaast heeft Lezenslessen een of meer voorleesfragmenten geselecteerd die je tijdens de introductie van het boek voorleest. Aan de hand van de bijgevoegde vragen ga je het gesprek met je leerlingen aan over het voorgelezen fragment.

Voor wie is Boek van de Maand?

Boek van de Maand is geschikt voor de onderbouw van het vmbo, en de onderbouw van de havo en het vwo. Je zult hier zowel titels vinden die geschikt zijn voor leerlingen met weinig leeservaring of -motivatie als tips voor geoefende, geïnteresseerde lezers.

Wil jij ook toegang tot de Boek van de Maand-database? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Boek van de Maand database

Het leesniveau verschilt per leerling, klas of niveau. Daarom is Boek van de Maand een database met titels waaruit jij een geschikte titel voor de maand kunt kiezen. Iedere maand voegt Lezenslessen een nieuwe titel toe. Alle titels blijven beschikbaar, zodat jij zelf kunt kiezen waar jij en je leerlingen op dat moment behoefte aan hebben.

Hoe gebruik je Boek van de Maand bij jou in de klas?

1. Bepaal een vast moment in de maand waarop jij het nieuwe Boek van de Maand bespreekt.
2. Kies vooraf een geschikte titel uit de database op Lezenslessen. Je krijgt toegang als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Ben je de link of de mail met de link kwijt? Deze vind je ook in de maandelijkse nieuwsbrief van Lezenslessen.
3. Schaf het boek aan of leen het bij de mediatheek/bibliotheek.
4. Het heeft de voorkeur dat je het boek zelf eerst leest. Jouw mening en enthousiasme voor een boek komen namelijk veel beter over als je je eigen ervaring deelt. Daarnaast krijg je ook beter zicht op de verschillende soorten verhalen en kun je je leerlingen steeds beter voorzien van passende en persoonlijke boekentips.
5. Download de informatie voor de docent en neem deze door.
6. Lees de fragmenten die je gaat voorlezen eventueel vooraf door, zodat je weet wat je straks in de klas gaat voorlezen.
7. Print de poster en hang deze op in je lokaal of op een andere zichtbare plek in de school. Laat de poster in ieder geval ook zien nadat je het boek hebt besproken. Op deze poster staat het omslag en informatie over de inhoud van het boek voor de leerlingen.
8. Tijdens je les introduceer je het boek en vertel je kort iets over de inhoud en de auteur. Zorg dat je het boek bij je hebt zodat je het kunt laten zien.
9. Daarna lees je de fragmenten voor en ga je hierover in gesprek met je leerlingen. De vragen zijn gespreksstarters, praat gerust door over een bepaald onderwerp als de situatie daar om vraagt.
10. Sluit af met de vraag wie nieuwsgierig is geworden naar het hele verhaal. Dit helpt je om een beeld te vormen van het soort verhalen waar jouw leerlingen interesse hebben.
11. Is een leerling enthousiast? Leen je boek dan uit of verwijs hem/haar naar de mediatheek of bibliotheek.

Extra tips

♦ Laat het boek na je bespreking zichtbaar in het lokaal liggen. Leerlingen met interesse kunnen het boek na de les komen bekijken en vergeten dit zo minder snel.
♦ Is er op jouw school een mediatheek aanwezig? Werk dan samen met de mediathecaris, zodat die ervoor kan zorgen dat het Boek van de Maand aanwezig is en daar eventueel ook uitgelicht wordt.
♦ Verwijder oude posters niet uit je lokaal. Leerlingen gaan boeken en auteurs herkennen en raken later misschien alsnog nieuwsgierig naar het verhaal (of raken alsnog enthousiast nadat klasgenoten het hebben gelezen).

Aan de slag met Boek van de Maand

Boek van de Maand is exclusief voor lezers van onze nieuwsbrief. Wil je ook toegang tot de Boek van de Maand-database? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit bericht
Lezenslessen