Nu de scholen door het Coronavirus zijn gesloten, wordt er veel flexibiliteit en creativiteit van de docenten gevraagd. Onze lesmaterialen kun je blijven inzetten: ze zijn zeer volledig, kant-en-klaar en de leerling kan hier na het lezen van het boek zelfstandig mee aan de slag.

Onderwijs op afstand

Het is een maatregel die ongekende gevolgen heeft, maar de sluiting van de scholen geeft ook veel rust met betrekking tot de risico’s die de verspreiding van het Coronavirus bij zich draagt. Ik heb veel waardering voor alle docenten en leerkrachten die er het beste van maken en er via digitale wegen nog steeds voor hun leerlingen zijn.

Ruimte voor leesonderwijs en leesbevordering

Ik zie dat veel scholen deze periode aangrijpen om leerlingen te laten werken aan hun fictiedossier. Hieronder geef ik je graag tips over waar leerlingen boeken kunnen vinden nu bibliotheken en (de meeste) mediatheken zijn gesloten en hoe ze hun leeservaring op een zelfstandige en waardevolle manier kunnen verdiepen.

Online Bibliotheek

Fysieke boeken of e-books online aanschaffen is natuurlijk nog steeds mogelijk (het liefst via de website van je lokale boekhandel), maar dit zal voor veel leerlingen geen optie zijn. Hoe komen zij aan boeken als de bibliotheken en mediatheken gesloten zijn? Via de online Bibliotheek!

E-books

Wat ik persoonlijk geweldig vind aan de tijd waarin wij leven, is dat er zo ontzettend veel mogelijk is. Als je een bibliotheekabonnement hebt, kun je digitaal boeken opzoeken en lenen. Lezen van digitale boeken kan op een e-reader, tablet of telefoon, al verschilt de beschikbaarheid voor de verschillende apparaten in de online Bibliotheek wel per titel. Heeft de leerling zelf geen abonnement? Misschien heeft een ouder dan wel een abonnement en kan hij of zij daar (tijdelijk) gebruik van maken?

LuisterBieb

De Bibliotheek heeft een deel van de luisterboeken in de LuisterBieb voor iedereen beschikbaar gesteld, dus ook voor niet-leden. Helaas is het aanbod jeugdboeken in deze app wel beperkt, want van veel jeugdboeken bestaat geen luisterboek. Daarnaast is de leeservaring bij luisteren anders dan bij het lezen van een fysiek boek, maar je wakkert wellicht wél de honger naar verhalen aan.

Uitdagingen van leesonderwijs op afstand

Leerlingen kunnen prima zelfstandig lezen en aan de slag gaan met onze verwerkingsopdrachten. Waar de uitdaging in zit, is het begeleiden van leerlingen naar het juiste boek dat past bij de leeservaring en leesvoorkeuren van de leerling. Misschien voelt de leerling een drempel om contact op te nemen of kan de docent de leerling lastiger peilen. Je hier bewust van zijn en dit communiceren naar je leerlingen is al een groot deel van de oplossing.

Verdiepende lesmaterialen bij boeken die online beschikbaar zijn

Zoals je waarschijnlijk wel weet, vind je op Lezenslessen.nl lesmaterialen bij specifieke jeugdboeken. We lichten graag de boeken uit waar wij lesmateriaal bij hebben ontwikkeld en die je kunt lenen bij de online Bibliotheek of LuisterBieb. De titels staan op volgorde van leesbaarheid. Toegankelijke boeken bovenaan, boeken voor meer ervaren lezers onderaan.

De Grijze Jager – De ruïnes van Gorlan: Lesmateriaal, boekentip, e-book, ook beschikbaar als luisterboek.
Spreek je chocola?: Lesmateriaal, boekentip, e-book.
Geek Girl. Knap anders: Lesmateriaal, boekentip, e-book, ook beschikbaar als luisterboek.
Drama Queen: Lesmateriaal, boekentip, e-book.
Het offer van de Baobab: Lesmateriaal, boekentip, e-book.
Darius de Grote is niet oké: Lesmateriaal, boekentip, e-book.
IJzerkop: Gratis lesmateriaal, boekentip, gratis beschikbaar als luisterboek. Van deze titel bestaat ook een e-book, maar die staat (nog) niet in de online Bibliotheek.

Tot slot is er nog een titel waar je op Lezenslessen.nl (gratis) lesmateriaal bij vindt en waarvan de kans aardig groot is dat leerlingen dit boek in huis hebben, namelijk Koning van Katoren. Hier vind je het lesmateriaal en onze boekentip.

Heb je nog vragen? Loop je ergens tegenaan bij het leesonderwijs op afstand? We denken graag mee! Je kunt contact opnemen via ons contactformulier.

Lespakket Leesonderwijs op afstand

Om het jou als docent zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij een pakket samengesteld met lesmaterialen bij de boeken die via de online Bibliotheek en LuisterBieb beschikbaar zijn. Leerlingen met een bibliotheekabonnement kunnen deze boeken digitaal lenen, lezen of beluisteren.

Naast het lesmateriaal bevat het pakket ook drie extra’s:
– Een stappenplan voor de leerling.
– Een keuzehulp die ondersteunt bij het maken van een boekkeuze.
– Een overzicht van de boeken die leerling kunnen lezen, met samenvatting en het leesniveau van het boek.

Door het lespakket aan te schaffen bespaar je jezelf veel tijd en energie: het materiaal kant-en-klaar is en je het zo kunt uploaden in de online leeromgeving. Je leerlingen kunnen direct aan de slag. Daarnaast ben je 20% voordeliger uit dan wanneer je de lesmaterialen los koopt.

Bekijk hier het Lespakket Leesonderwijs op afstand.

Deel dit bericht
Lezenslessen