De Poëzieweek 2021 is van start gegaan en samen met het Poëziepaleis heeft Lezenslessen gewerkt aan het Gedicht van de Dag. Tijdens de Poëzieweek deelt het Poëziepaleis iedere dag een gedicht. Lezenslessen ontwikkelde hierbij de gespreksstarters.

Poëzieweek 2021

Ieder jaar begint eind januari de Poëzieweek. Een week met veel aandacht voor poëzie. Dit jaar is het wel anders, omdat alle fysieke bijeenkomsten door de huidige lockdown zijn afgelast. Maar desalniettemin zijn er volop mogelijkheden om in de klas met poëzie aan de slag te gaan.

Poëzieonderwijs

Gedichten kun je eenvoudig gebruiken in je lessen. Draag regelmatig een gedicht voor en praat hier kort met je leerlingen over. Dit kost weinig tijd en ondertussen raken je leerlingen gewend aan poëzie. Ben je benieuwd waarom dit zinvol is? Lees dan onze blog Poëzieonderwijs, wat bereik je ermee?

Gedicht van de Dag

Zoals gezegd zijn er ook tijdens de lockdown nog voldoende mogelijkheden om met poëzie aan de slag te gaan. Samen met het Poëziepaleis maken we het je graag zo makkelijk mogelijk! Daarom hebben we gewerkt aan het Gedicht van de Dag.

Tijdens de Poëzieweek vind je dagelijks een gedicht op de website en sociale media van het Poëziepaleis. Bij deze gedichten mocht Lezenslessen gespreksstarters ontwikkelen. De gespreksstarters zijn vragen die je je leerlingen na het lezen van het gedicht kunt voorleggen. Vragen die je leerlingen bijvoorbeeld aan het denken zetten over de inhoud of de gelaagdheid van een gedicht. Zo breng jij, zonder dat je zelf veel voor hoeft te bereiden, gemakkelijk het gesprek over poëzie op gang.

Het gedicht van de dag vind je op de educatiepagina van het Poëziepaleis.

Meer lesideeën

Wil je na het bespreken van deze gedichten vaker aan de slag met poëzie? Dan hebben we nog een aantal suggesties:
– Bekijk voor tips en inspiratie onze blog Poëzieonderwijs, hoe pak je dat aan?
– Draag dagelijks een gedicht voor uit Ik wou dat ik een vogel was.
– Bekijk onze lesmaterialen bij diverse dichtbundels voor jongeren.
– Laat leerlingen met interesse in poëzie (ja, die bestaan echt!) aan de slag gaan met ons Lespakket Poëzie.

Lezenslessen wenst je een hele fijne Poëzieweek en veel plezier met het Gedicht van de Dag!

Deel dit bericht
Lezenslessen