Boek van de Maand

De reis van Syntax Bosselman

Arend van Dam
Illustraties: Alex de Wolf

De reis van Syntax Bosselman is een verhaal over het slavernijverleden dat de lezer bewust maakt van wat er in het verleden heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen daarvan zijn. Het is een boek dat thuishoort op iedere school.

Over het boek

Lange tijd is Nederland trots geweest op wat er is bereikt tijdens de Gouden Eeuw, een periode waarin ons land veel rijkdom heeft vergaard. Maar inmiddels is duidelijk dat het succes van Nederland ten koste is gegaan van andere mensen, de tot slaaf gemaakte mensen.

De reis van Syntax Bosselman gaat over de vraag hoe Nederland meedeed aan de slavernij en toont een tot nu toe vaak onderbelichte kant van deze periode. In dit boek komen een aantal invloedrijke Nederlanders uit die tijd langs, maar de echte hoofdpersoon is Syntax Bosselman. Hij ondervond de slavernij aan den lijve op een plantage in Suriname en werd in 1883, vlak na de afschaffing van de slavernij, naar Nederland gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Hem werd beloofd dat hij daar eregast zou zijn, maar in werkelijkheid werd hij tentoongesteld aan het Nederlandse publiek. Samen met de dertienjarige Kodjo ontdekt hij hoe ingewikkeld het is om zwart te zijn in een land vol witte mensen.

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: */**

De reis van Syntax Bosselman is heel toegankelijk geschreven en is geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar. In dit boek komen drie verhaallijnen samen. Deze verhaallijnen wisselen elkaar af. Je kunt het boek op verschillende manieren lezen. De eerst manier is zoals het boek is samengesteld, van voor naar achter, waarbij de verhaallijnen elkaar afwisselen. Daarnaast kun je ook alle delen van een verhaallijn achter elkaar lezen. Voor een minder ervaren lezer kan het mogelijk een beetje zoeken zijn naar de prettigste manier om dit verhaal te lezen of om te schakelen tussen het wisselende perspectief.

Onderwerpen

Slavernijverleden, geschiedenis, diversiteit, reisverhalen, non-fictie.

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Lesmateriaal

Laat leerlingen na het lezen van dit  boek aan de slag gaan met dit verdiepende lesmateriaal.

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het? Dat lees hier.

Lezenslessen