Lezenslessen

Boek van de Maand

Wil jij dit boek in de klas bespreken? Download dan de poster en de informatie voor de docent. We hebben alvast handige informatie voor je gebundeld, voorleesfragmenten geselecteerd en vragen geformuleerd waarmee jij het gesprek over de fragmenten uit dit boek kunt opstarten.

Boek van de Maand

Wij blijven bij elkaar

Martine Letterie

Wij blijven bij elkaar is een indrukwekkend verhaal over overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Birnbaum.

Over het boek

1938. De joodse familie Birnbaum woont in Duitsland en voelt zich al een paar jaar niet veilig. De ruiten van hun winkel worden regelmatig ingegooid. Steeds weer rapen ze de scherven bij elkaar. Ze zetten hun dagelijks leven zoveel mogelijk voort. Maar na de Kristallnacht besluit moeder dat het gevaar te groot wordt. Ze zet de kinderen Birnbaum op de trein naar familie in Nederland te zetten. Sonni, de oudste, probeert haar broertjes en zusjes bij elkaar te houden. Ze hebben op dat moment nog geen idee dat er na deze eerste treinreis nog meer zullen volgen, onder meer naar kamp Westerbork.

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: **
Doordat het verhaal wisselt van perspectief en daarnaast in het begin ook heen en weer springt in de tijd, is dit verhaal vooral geschikt voor een ervaren lezer. Uiteraard staat aangegeven wanneer het hoofdstuk zich afspeelt en wie er aan het woord is, maar de leerling moet veel kunnen schakelen en nadenken: in welke tijd speelt zich dit af, wie is er aan het woord en wat betekent dit voor het verhaal?

Daarnaast bestrijkt het verhaal een relatief lange tijd. Het begint in 1938 en eindigt in 1950. Er worden regelmatig sprongen in de tijd gemaakt. Lastige of onbekende woorden worden onderaan de pagina’s verklaard.

 

Onderwerpen
Tweede Wereldoorlog, geschiedenis, familie

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Lesmateriaal

Laat leerlingen na het lezen van dit  boek aan de slag gaan met dit verdiepende lesmateriaal.

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het? Dat lees hier.

Lezenslessen