Omslag IJzerkop

Boek van de Maand

IJzerkop

Jean-Claude van Rijckeghem

Een interessant historisch verhaal over diversiteit en ontdekken wie je wilt zijn voor onderbouwleerlingen met wat meer leeservaring.

Over het boek

We reizen terug in de tijd, naar het jaar 1808. Stans is achttien jaar en geen gewoon meisje. Ze probeert zoveel mogelijk haar eigen gang te gaan en zich weinig aan te trekken van haar ouders. Dat lukt aardig, totdat haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met de opdringerige geldschieter moet trouwen om het bedrijf van haar vader te redden. Haar man zorgt goed voor Stans, maar ze vindt het verschrikkelijk om getrouwd te zijn. Ze weet te ontsnappen en gaat als soldaat bij het leger van Napoleon. Stans voelt zich thuis in het leger, maar moet wel verborgen zien te houden dat ze eigenlijk een meisje is…

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: ***
IJzerkop is door de setting en de ontwikkelingen die de personages doormaken een waardevol en boeiend verhaal van ruim 350 pagina’s. Het zal leesgrage leerlingen met interesse voor historische verhalen absoluut aanspreken. De historische termen zijn misschien even wennen, maar de humor van Stans motiveert om door te lezen. Het vertelperspectief wisselt tussen Stans en haar broer Pier, ze vertellen om en om wat ze hebben meegemaakt en hoe ze zich voelen. Door de wisselingen in perspectief moet de lezer steeds schakelen. Dit is iets wat leerlingen met meer leeservaring vaak beter afgaat dan leerlingen die niet vaak lezen.


Onderwerpen
Geschiedenis, oorlog, identiteit, diversiteit, familie, vriendschap.

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Gratis lesmateriaal

Laat leerlingen na het lezen van dit  boek aan de slag gaan met dit verdiepende lesmateriaal.

Omslag lesmateriaal bij Nevermoor

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het? Dat lees hier.

Lezenslessen