Lezenslessen

Boek van de Maand

Wil jij dit boek in de klas bespreken? Download dan de poster en de informatie voor de docent. We hebben alvast handige informatie voor je gebundeld, voorleesfragmenten geselecteerd en vragen geformuleerd waarmee jij het gesprek over de fragmenten uit dit boek kunt opstarten.

Omslag IJzerkop

Boek van de Maand

Het meisje met de vlechtjes

Wilma Geldof

Freddie is veertien jaar als ze zich aansluit bij het verzet. Dit boek vertelt haar verhaal. 

Over het boek

Freddie is veertien jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en in 1941 gaat ze met haar zus Truus bij het gewapende verzet. Hun leeftijd is een groot voordeel, want de vijand zal niet snel verwachten dat de jonge meiden bij het verzet zitten. Ze verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze naar het bos. Daar wordt door verzetskameraden met deze mannen afgerekend. Freddie is trots op haar werk, want door haar werk voor het verzet redt ze veel mensen. Maar ze voelt zich ook eenzaam, want ze kan met niemand praten over wat ze doet en meemaakt. Zelfs niet met haar moeder en haar vriendje Peter.

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: **
Het meisje met de vlechtjes wordt chronologisch verteld, heeft een overzichtelijk aantal personages en leest door de spanning vlot door. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit het ik-perspectief van Freddie, kan de lezer zich goed in haar verplaatsen. De gebeurtenissen zijn te vergelijken met die in een spannende thriller, met het verschil dat de lezer van dit verhaal weet dat het verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Onderwerpen
Tweede Wereldoorlog, oorlog, verzet.

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Blogafbeelding bij De Tunnel van Anna Woltz

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het?
Dat lees hier.

Lezenslessen