Lezenslessen

Boek van de Maand

Wil jij dit boek in de klas bespreken? Download dan de poster en de informatie voor de docent. We hebben alvast handige informatie voor je gebundeld, voorleesfragmenten geselecteerd en vragen geformuleerd waarmee jij het gesprek over de fragmenten uit dit boek kunt opstarten.

Omslag IJzerkop

Boek van de Maand

De voorlezer van de sultan

Inez van Loon

Liefhebbers van historische verhalen zitten goed met De voorlezer van de sultan van. In dit verhaal neemt de auteur je mee naar het Constantinopel van 1902. Naar het paleis van de sultan om precies te zijn, waar het leven draait om luxe en oude tradities.

Over het boek

Lilit woont samen met haar familie op de Anatolische hoogvlakte als ze wordt ontvoerd. Een man neemt haar mee op een wekenlange reis naar Constantinopel. Daar aangekomen ontmoet ze Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn met wie ze vriendschap sluit. Samen komen ze terecht in het paleis van de sultan, waar ze aan het werk gezet worden. Lilit in de harem en Bilal in de keuken. Het is hard werken en er gelden strenge regels. Lilit moet al haar bezittingen inleveren, afstand doen van haar eigen geloof en verplicht moslima worden. Ze kan in de harem van de sultan niemand vertrouwen, want alle meisjes hopen ooit door de sultan gekozen te worden tot favoriet, behalve Lilit. Zij verlangt naar een leven buiten de muren van het paleis.

Leesniveau en onderwerpen

Leesniveau: **
Vanaf het begin is er een spanning voelbaar die ervoor zorgt dat je door wilt lezen, je zit direct helemaal in het verhaal. Het is zeer geschikt voor leerlingen die interesse hebben in historische verhalen. Doordat in dit verhaal zeer rijke taal gebruikt wordt, kan het voor minder ervaren lezers of leerlingen met een beperkte woordenschat uitdagend zijn.

Onderwerpen
Geschiedenis, vriendschap, intriges

Meer ontdekken

Boekentip

Meer informatie over dit verhaal vind je in onze boekentip.

Blogafbeelding bij De Tunnel van Anna Woltz

Over Boek van de Maand

Wat is Boek van de Maand en hoe gebruik je het?
Dat lees hier.

Lezenslessen