Blended training

Meer leesplezier en leesmotivatie – vmbo

In het kader van de impulsregeling.

 

De nieuwsberichten en onderzoeken vliegen je om de oren: het gebrek aan leesplezier en de verminderde leesvaardigheid van jongeren zijn zorgelijk.

Jij wilt hier iets aan doen, maar hoe ga je hier op een op een constructieve en duurzame manier mee aan de slag?

Daar helpt Lezenslessen je graag bij!

Jij wil graag bijdragen aan de oplossing tegen de ontlezing onder jongeren, je bent tenslotte niet voor niets docent Nederlands geworden.

Maar….

♦ Jouw leerlingen bieden zoveel weerstand met betrekking tot het lezen van fictie, dat de moed je in de schoenen zakt.

♦ Je hebt weinig grip op de leesvoorkeuren en -interesses van je leerlingen.

♦ Je hebt beperkte kennis van het actuele boekenaanbod voor je leerlingen.

♦ Je weet dat jouw rol als docent belangrijk is, maar als je eerlijk bent, heb je geen idee waar je moet beginnen.

♦ Je tijd is beperkt. Naast je werk houd je ook graag tijd over voor jezelf, je gezin en/of sociale leven.

Hoe zorg jij ervoor dat leerlingen lezen leuker vinden en het leesklimaat in de klas positief verandert?

Ik help je graag met het maken van een persoonlijk plan, waarmee je jouw leesonderwijs in kunt vullen op een manier die bij jou en je leerlingen past.

Wil jij:

♦ Dat leesonderwijs jou weer energie geeft in plaats van kost?

♦ Een prettig leesklimaat bij jou in de klas?

♦ Keer op keer rake boekentips geven, waardoor leerlingen met plezier hun boek uitlezen?

♦ Praktische tips en handvatten krijgen om aan de slag te gaan met fictie?

♦ Leerlingen die gemotiveerd zijn om te lezen?

Dan is de training Meer leesplezier en leesmotivatie iets voor jou!

Goed leesonderwijs, zonder stress

De eerste stap naar meer leesplezier en leesmotivatie is leerlingen laten ervaren dat lezen niet alleen maar stom is, maar ook leuk, fijn of interessant kan zijn. Dit doe je door de juiste omstandigheden te creëren en leerlingen boeken aan te reiken die aansluiten bij hun persoonlijke interesses en leesniveau.

 

Met deze training krijg je grip op het leesplezier en de leesmotivatie in de klas, de leesvoorkeuren van jouw leerlingen en het boekenaanbod voor de onderbouw. Je ontvangt praktische handvatten en overzichten waarmee je direct aan de slag kunt.

Na het volgen van deze training:

♦ Heb je veel zin om met fictie aan de slag te gaan.

♦ Heb je grip op de factoren die invloed hebben op het leesplezier en de leesmotivatie van jouw leerlingen.

♦ Heb je een duidelijk overzicht van het boekenaanbod voor jouw onderbouwleerlingen.

♦ Deel je vol vertrouwen persoonlijke en passende boekentips.

♦ Raken jouw leerlingen enthousiast over de boeken die ze lezen.

♦ Kun je terugvallen op jouw persoonlijke plan van aanpak, waarin staat hoe en wanneer jij aandacht besteedt aan lezen en fictie.

De training Meer leesplezier en leesmotivatie is zeker een aanrader! De lessen hebben een fijne afwisseling van tekst, uitlegfilmpjes, theorie en praktijk. Het aanbod aan tips en suggesties is divers waardoor er als docent altijd wat te kiezen valt en je heus niet meteen je hele lesprogramma om hoeft te gooien. Vooral de lijst met recente boektitels is zeer bruikbaar. Met een paar handige filters vind je voor elke leerling een geschikt boek en het document is heel goed uit te breiden met eigen boekentips. Kortom, deze training biedt een mooie, stevige basis voor je fictieonderwijs waar je nog tijden verder op kunt bouwen.

Anouk de Kleijn

Docent Nederlands

Over Lezenslessen

Ik ben Nicky de Boer en met Lezenslessen ondersteun ik onderbouwdocenten Nederlands bij het leesonderwijs. Inmiddels heb ik tien jaar werkervaring als leesbevorderaar. Ik heb honderden jeugdboeken gelezen, schrijf al jarenlang boekentips, ontwikkel lesmaterialen en geef trainingen over leesbevordering en jeugdboeken. Hierbij ligt mijn focus op jongeren vanaf 12 jaar.

Bij alles wat ik op het gebied van leesbevordering doe ligt het bevorderen van leesplezier en leesmotivatie aan de basis. Want wie lezen leuk vindt, zal makkelijker een nieuw boek oppakken dan iemand die geen plezier aan lezen beleeft. En wie regelmatig leest, wordt beter in lezen.

Daarnaast maak ik het jou graag zo gemakkelijk mogelijk om met leesonderwijs aan de slag te gaan. Mijn lesmaterialen zijn kant-en-klaar en mijn online training is praktisch en bevat materialen en extra’s waarmee je direct aan de slag kunt.

Wat deze training kenmerkt:

♦ Je volgt deze training op een moment dat jou uitkomt.

♦ Er is een online aftrap, een tussentijdse online bijeenkomst en een fysieke bijeenkomst ter afsluiting.

♦ Het is motiverend: je krijgt zin om met fictie aan de slag te gaan.

♦ Je hebt veel ruimte voor persoonlijke invulling.

♦ De inhoud van de training wordt afwisselend via video’s en tekst aangeboden.

♦ Je maakt kennis met tientallen jeugdboeken die geschikt zijn voor jouw leerlingen.

♦ Het is praktisch: na het volgen van deze training kun je direct aan de slag met de extra’s uit deze training, waaronder een werkboek, een werkblad voor je leerlingen en de zeer uitgebreide boekenlijst met bijna 120 titels.

Door de training Meer leesplezier en leesmotivatie ben ik nog gemotiveerder om meer met lezen bezig te zijn.
De opbouw van de training is logisch. Het taalgebruik in zowel de geschreven als de gesproken tekst is erg toegankelijk, dus prettig om te lezen en naar te luisteren. De training is tot slot erg praktisch toepasbaar. De werkbladen zetten je aan tot denken en de documenten als de titellijst (wauw!) zijn direct in te zetten. Echt fantastisch dat dit is gemaakt en dat ik hierop kan voortborduren!

L. van de Weijer

Docent Nederlands

De training Meer leesplezier en leesmotivatie is erg interessant, inspireert en moedigt aan. Het heeft mijn enthousiasme aangewakkerd om mijn ideeën voor lezen verder uit te werken, hier collega’s bij te betrekken en om zelf meer boeken te lezen.

Dieuwertje van der Wal

Docent Nederlands

Hoe is de online training opgebouwd?

De training Meer leesplezier en leesmotivatie bestaat uit vier modules en gemiddeld ben je ongeveer 30 minuten kwijt aan het volgen van de lessen. Daarnaast werk je aan de opdrachten. Je maakt deze opdrachten voor jezelf, om te onderzoeken op welke manier jij jouw fictieonderwijs in wil richten.

De training behandelt de volgende thema’s:

1. De begrippen leesplezier en leesmotivatie. Wat houden deze begrippen in en waarom vinden we ze zo belangrijk? Daarnaast leer je op welke manier leesplezier en leesmotivatie (positief) beïnvloed kunnen worden.

2. De leesvoorkeuren en interesses van je onderbouwleerlingen. Hoe ontwikkelt de leerling zich op het gebied van literaire competentie? En hoe kun je leesvoorkeuren en het leesniveau achterhalen?

3. In een training over lezen kan een module over jeugdboeken natuurlijk niet ontbreken. In deze module maak je kennis met tientallen recente jeugdboeken die geschikt zijn voor jouw leerlingen. Je leert onder andere welke informatie je uit een verhaal moet halen om te kunnen bepalen bij welk type lezer het boek aansluit.

4. En natuurlijk maken we de koppeling naar de praktijk. Hoe kun jij structureel aandacht besteden aan het lezen van fictie? En welke stappen doorloop je daarvoor? Bij dit onderdeel vind je veel inspiratie en tips, waarmee je een eigen plan van aanpak kunt maken, zodat je direct aan de slag kunt.

Zo werkt de training

♦ Deze training wordt gegeven door Nicky de Boer van Lezenslessen.

♦ De training start met een online aftrap.

♦ Vervolgens volg je de online training, deze staat in zijn geheel voor je klaar in de Lezenslessen Academie, de online leeromgeving van Lezenslessen.

Tussentijds is er een mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen in een online bijeenkomst.

♦ Na aanvang heb je een jaar lang toegang tot de training.

♦ Je volgt de training zelfstandig en in je eigen tempo.

♦ De online training bestaat uit vier modules, een introductie en een afsluiting.

♦ Iedere module bestaat uit 5 of 6 lessen.

♦ Sommige lessen zijn in de vorm van een video (gemiddeld twee lessen per module), andere lessen bestaan uit tekst.

Inclusief een werkboek, waarin je na iedere les de opdrachten uit kunt werken.

♦ We sluiten de training af met een fysieke bijeenkomst.

Ik ben onwijs enthousiast over de training Meer leesplezier en leesmotivatie. Het heeft me echt een enorme boost gegeven om meer en beter bezig te gaan om het leesplezier en -motivatie te verhogen en te vergroten voor mijn leerlingen. Tijdens de training werk je voor jezelf uit wat haalbaar is binnen jouw lessen. Er wordt direct de koppeling gemaakt naar de praktijk, waardoor je er meteen wat aan hebt.

Ik raad de training zeker weten aan. Ik heb nu genoeg handvatten gekregen om leerlingen te voorzien van passende titels. Welke boeken passen nu echt bij je? Hoewel ik eerst dacht dat het veel werk is om leerlingen persoonlijke boekentips te geven, heb ik er veel vertrouwen in om dit voor de leerlingen te gaan doen.

Evelien van Nes

Docent Nederlands

“Ik ben twintig jaar mediathecaris en de training Meer leesplezier en leesmotivatie heeft mijn kennis opgefrist. Het volgen van de training maakte mij, onder andere door de praktische opdrachten, bewust van de manier waarop ik mijn werk doe. Daarnaast kreeg ik goede tips.

Wat extra leuk is, is dat mijn collega dezelfde training volgde. Daardoor was het extra inspirerend, we zijn allebei enthousiast! Een aanrader!”

Nelleke Lit

Mediathecaris

“Met veel plezier heb ik de training Meer leesplezier en leesmotivatie gevolgd. Verschillende vragen uit de training hebben me aan het denken gezet en ik ben zelf ook weer volop aan het lezen. Ik begreep dat de titellijst zo enorm wordt gewaardeerd en ik kan niet anders dan me daarbij aansluiten. Geweldig zeg!”

J. Thönnissen

Docent Nederlands

Voor wie is deze training bedoeld?

♦ Docenten Nederlands die lesgeven op het vmbo.

♦ Docenten die bij willen dragen aan meer leesplezier en leesmotivatie bij hun leerlingen, waardoor zij beter voorbereid zullen zijn op hun toekomst.

♦ Docenten die bereid zijn om kritisch te kijken naar hun huidige aanpak en deze willen herzien.

♦ Docenten die enthousiast worden van positieve leeservaringen van hun leerlingen.

♦ Docenten die zelf ook bereid zijn om jeugdboeken te lezen, zodat ze deze leeservaringen kunnen gebruiken binnen hun onderwijs.

Voor wie is deze training NIET geschikt?

X Voor docenten die hun leerlingen al met plezier laten lezen.

X Docenten die veel kennis hebben van het aanbod boeken en weten hoe ze hun leerlingen gemotiveerd aan het lezen krijgen.

X Voor docenten die niet bereid zijn om zich te verdiepen in het boekenaanbod voor jongeren.

Heb je vragen over deze training in het kader van de impulsregeling?? Stel ze gerust!

15 + 7 =

Partnerprogramma

Steun Lezenslessen en koop je boek via de onderstaande link op Libris.nl

Dank je wel!

Social media

Lezenslessen