Online training

Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers

Voor docenten Nederlands uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs, mediathecarissen en leesconsulenten.

 

Hoe komt het dat sommige leerlingen niet willen lezen, een leesweerstand- of angst hebben? En hoe betrek je deze lastig te bereiken leerlingen bij het leesonderwijs, waardoor ze kunnen ervaren wat leesplezier is?

Daar help ik je in deze training graag bij!

Jij wil graag alle leerlingen bereiken met jouw leesonderwijs, maar…

♦ Een aantal leerlingen heeft absoluut geen motivatie om te lezen.

♦ Je hebt weinig grip op de oorzaken van de leesweerstand van die leerlingen.

♦ Je weet niet op welke manier je deze leerlingen kunt motiveren om een boek op te pakken.

♦ Je bent niet goed op de hoogte van het aanbod boeken waarmee je de aarzelende lezer kunt verleiden om wél te gaan lezen.

Hoe zorg jij ervoor dat ook de aarzelende lezers bij jou in de klas gemotiveerd raken om zelfstandig een boek te gaan lezen?

Ik help je graag ontdekken waardoor aarzelende lezers vastlopen én hoe je ze op een laagdrempelige manier kennis kunt laten maken met diverse verhalen. 

Het doel is positieve leeservaringen genereren en leerlingen zelfstandig en met plezier boeken laten lezen.

Kijk jij hier naar uit?

♦ Geïnspireerd raken om het leesonderwijs ook voor aarzelende lezers interessant te maken?

♦ Leerlingen die nieuwsgierig raken naar de verhalen die jij bespreekt?

Grip krijgen op de leesmotivatie en het leesplezier van aarzelende lezers?

Kennis hebben van het actuele aanbod boeken dat geschikt is voor aarzelende lezers.

Praktische tips en handvatten ontvangen om aarzelende lezers te betrekken bij het leesonderwijs?

Dan is de training Eerste hulp bij Aarzelende Lezers iets voor jou!

Goed leesonderwijs, voor alle leerlingen

Wie regelmatig leest, wordt beter in lezen. En die vaardigheid is iets wat je voor ogen hebt voor al je leerlingen, ook al is dat soms best een uitdagend doel.

Ook de leerlingen die geen enthousiaste lezers zijn, wil je bereiken met jouw leesonderwijs. Je gunt ze positieve leeservaringen en leesplezier, waardoor ze vaardigere lezers zullen worden. Hiermee draag je bij aan een stevige basis voor de toekomst van jouw leerlingen.

In deze training leer je waar de leesweerstand bij de leerling vandaan kan komen en hoe je hiermee om kunt gaan in de les, zodat ook deze leerlingen kennis kunnen maken met talloze prachtige, spannende en ontroerende jeugdboeken.

“Ik ben zelf mateloos enthousiast over lezen, maar nog niet zo lang docent en het lukte mij niet om aarzelende lezers écht te inspireren en aan het lezen te krijgen. Ik lees nu veel jeugdboeken, maar merkte dat een gebrek aan titelkennis mij nog in de weg stond.

Het volgen van de training Eerste Hulp Bij Aarzelende lezers heeft mij veel rust gegeven. Door de praktische tips en hoeveelheid boekentips weet ik nu hoe ik de drempel naar lezen voor leerlingen die lezen niet leuk vinden of niet gewend zijn om te lezen kan verlagen. Dat geeft veel vertrouwen!

Eerder volgde ik ook al met veel enthousiasme de training Meer leesplezier en leesmotivatie. Kleine onderdelen uit die training worden hier herhaald, dat heb ik niet als storend ervaren. Wel fijn juist, die herhaling. Ik heb opnieuw weer veel aantekeningen gemaakt, dus dat betekent dat ik geïnspireerd ben!”

Dieuwertje van der Wal

Docent Nederlands

Na het volgen van deze training:

♦ Ben je gemotiveerd om de aarzelende lezers uit je klas beter te leren kennen.

♦ Heb je grip op de factoren die invloed hebben op de leesmotivatie van jouw leerlingen.

♦ Weet je welke werkvormen je in kunt zetten om al je leerlingen bij het leesonderwijs te betrekken.

♦ Heb je kennis gemaakt met 70 boekentips voor aarzelende lezers.

♦ Begeleid je de aarzelende lezer met vertrouwen naar een boek dat voor leesplezier zorgt.

“Op mijn school zijn we twee jaar geleden gestart met een leesoffensief, maar het vinden van een geschikte collectie en het leesniveau van de leerlingen zijn een uitdaging. Het voelde alsof leerlingen al afhaken bij het woord ‘lezen’.

De training Eerste Hulp Bij Aarzelende lezers biedt verdieping en veel boekentips. Door de informatie over het leesproces heb ik meer grip gekregen op de aarzelende lezers en de boeken voor deze leerlingen. Een aanrader voor wie verdieping wil op dit thema!”

Famke Wink

Docent Praktijkonderwijs

Over Lezenslessen

Ik ben Nicky de Boer en met Lezenslessen ondersteun ik onderbouwdocenten Nederlands bij het leesonderwijs. Inmiddels heb ik tien jaar werkervaring als leesbevorderaar. Ik heb honderden jeugdboeken gelezen, schrijf al jarenlang boekentips, ontwikkel lesmaterialen en geef trainingen over leesbevordering en jeugdboeken. Hierbij ligt mijn focus op jongeren vanaf 12 jaar: vmbo-leerlingen en onderbouwleerlingen van de havo en het vwo.

Bij alles wat ik op het gebied van leesbevordering doe ligt het bevorderen van leesplezier en leesmotivatie aan de basis. Want wie lezen leuk vindt, zal makkelijker een nieuw boek oppakken dan iemand die geen plezier aan lezen beleeft. En wie regelmatig leest, wordt beter in lezen.

Daarnaast maak ik het jou graag zo gemakkelijk mogelijk om met leesonderwijs aan de slag te gaan. Mijn lesmaterialen zijn kant-en-klaar en de online trainingen zijn praktisch, bevatten een uitgebreide titellijsten waarmee je direct aan de slag kunt en kun je volgen op een zelfgekozen moment.

Ik kan er niet in één klap voor zorgen dat al je leerlingen gemotiveerde lezers zijn, want een leesklimaat veranderen kost tijd. Maar ik kan je wel de handvatten geven waarmee jij daar naartoe kan werken. Op jouw manier. 

Wat deze training kenmerkt:

♦ Het zit boordevol met inspiratie en tips voor verschillende werkvormen.

♦ Je hebt veel ruimte voor persoonlijke invulling.

♦ De inhoud van de training wordt afwisselend via video’s en tekst aangeboden.

♦ Je maakt kennis met 70 jeugdboeken die geschikt zijn voor jouw leerlingen.

♦ Te volgen op een zelfgekozen moment.

“De training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers is zeker een aanrader voor wie behoefte heeft aan praktische tips en meer achtergrondkennis over aarzelende lezers! Je krijgt door het volgen van deze training een beter beeld van dit type leerling en de geschikte boeken(reeksen).”

J. Leenheer

Docent Nederlands

“Als ik leerlingen wil motiveren om een boek te kiezen, heb ik titelkennis nodig, en achtergrondinformatie over de lezer zelf.  Door het volgen van deze training heb ik extra titelkennis én een goed beeld gekregen van de aarzelende lezer. Leerlingen zijn lezen niet zomaar stom en saai gaan vinden, daar is vaak een reden voor. De training geeft mij een goede stimulans om met de aarzelende lezer aan de slag te gaan. Een aanrader voor docenten én leesconsulenten!”

Liesbeth Bouman

Programmaleider VO - Bibliotheek Den Haag

Hoe is deze training opgebouwd?

De training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers bestaat uit vier lessen. In totaal ben je 2,5 uur kwijt aan het doorlopen van de lessen. Je hebt een jaar lang, 24 uur per dag, toegang tot de training in de Lezenslessen Academie en volgt de training op je eigen tempo. 

De training behandelt de volgende thema’s:

1. Wie is de aarzelende lezer? Wat zijn de mogelijke oorzaken voor de leesweerstand en hoe kun je hier bij de leerling achter komen?

2. Wat heeft invloed op de leeservaring en leesattitude van leerlingen? Waar kun je rekening mee houden en wat werkt bij aarzelende lezers?

3. Hoe kun je aarzelende lezers stap voor stap begeleiden naar het zelfstandig lezen van een boek?

4. Welke boeken zijn geschikt voor leerlingen met weinig leeservaring, een leesweerstand en/of een lage leesvaardigheid?

De kosten voor deze training zijn €49,-

Laat je werkgever in jou investeren:
zet je professionaliseringsbudget in.

Zo werkt de training

♦ Deze training wordt gegeven door Nicky de Boer en staat in zijn geheel voor je klaar in de Lezenslessen Academie, de online leeromgeving van Lezenslessen.

♦ Na aanschaf heb je een jaar lang toegang tot de training.

♦ Je volgt de training zelfstandig en in je eigen tempo.

♦ De training bestaat uit vier lessen, een introductie en een afsluiting.

♦ Sommige onderdelen zijn in de vorm van een video, andere lessen bestaan uit tekst.

♦ Inclusief een uitgebreide titellijst met alle 60 boeken die in de training worden besproken.

♦ Na afronding van de training ontvang je een certificaat.

“Het verbaasde me dat boeken zoveel negatieve reacties oproepen bij leerlingen. Er zijn erg veel leerlingen die een hekel hebben aan lezen en waarvan ik verwacht en wil dat ze toch gaan lezen. Ik had geen idee waar te beginnen.

Het volgen van de training Eerste Hulp Bij Aarzelende lezers heeft ervoor gezorgd dat ik nu weet dat ik meer grip kan krijgen op de groep aarzelende lezers. De training biedt inspiratie om meer jeugdboeken te gaan lezen en te promoten en bevat veel praktische tips. Een zinvolle training!”

Angeline van den Nieuwenhuizen

Docent Nederlands

“Ik merk dat leerlingen in de hele school een weerstand voelen ten aanzien van lezen en voelde me daardoor moedeloos. De training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers bevat veel tips, waardoor ik weer nieuwe energie en inspiratie krijg! Zeker een aanrader!”

Marije Krijt

Docent Nederlands

Voor wie is deze training bedoeld?

♦ Docenten Nederlands, mediathecarissen en leesconsulenten die werken met leerlingen van het vmbo of uit de onderbouw van de havo en het vwo.

♦ Docenten die bij willen dragen aan positieve leeservaring bij hun leerlingen, waardoor het leesplezier en de leesvaardigheid stijgt en leerlingen beter voorbereid zullen zijn op hun toekomst.

♦ Docenten die meer achtergrondkennis over aarzelende lezers willen vergaren.

♦ Docenten die enthousiast worden van positieve leeservaringen van hun leerlingen.

♦ Docenten die bereid zijn om zelf ook jeugdboeken te lezen, zodat ze deze leeservaringen kunnen gebruiken binnen hun onderwijs.

Voor wie is deze training NIET geschikt?

X Voor docenten die alleen lesgeven aan de bovenbouw.

X Voor docenten die hun leerlingen al met plezier laten lezen en voldoende kennis hebben van het actuele aanbod.

X Docenten die op zoek zijn naar verwerkingsopdrachten.

X Voor docenten die niet bereid zijn om zich te verdiepen in het actuele boekenaanbod voor jongeren.

Niet goed? geld terug.

Het is heel simpel: vind je de training niks, haal je niet minimaal drie waardevolle tips uit de de lessen of bedenk je je? Dan krijg je je geld terug als je ons dit binnen 14 dagen na aankoop laat weten. Zo hoef jij niet bang te zijn dat je investeert in een training waar je niets aan hebt. 

Vraag & antwoord

Wanneer begint de training

De training staat volledig voor je klaar in de online Lezenslessen Academie. Je hebt een jaar lang toegang, kunt op ieder moment beginnen en je eigen tempo bepalen.

Hoe lang heb ik toegang?

Je hebt een jaar lang toegang tot de training. Na elf maanden ontvang je een herinnering, zodat je eventueel nog enkele lessen opnieuw kunt doorlopen en de actuele titellijst kunt downloaden.

Mijn school betaalt de training. Hoe werkt dit?

Je kunt de training zelf aanschaffen en betalen via iDeal of Bancontact. Er wordt dan automatisch een account voor je aangemaakt en je hebt direct toegang tot de training. Je ontvangt per mail een factuur die je bij je school kunt indienen.

Is dit voor jou geen optie? Stuur dan een mail naar info@lezenslessen.nl. Dan maken we handmatig een factuur die de school voor je kan betalen. Je krijgt pas toegang tot de training nadat de factuur is betaald. 

Wij willen de training met de hele sectie volgen. Hoe kunnen we dit regelen?

Wat geweldig dat jullie de training gezamenlijk willen volgen! Het is het gemakkelijkst als iedereen de training zelf aanschaft. Op die manier wordt er een persoonlijk account aangemaakt en is de training direct beschikbaar. De factuur kun je vaak op school indienen, zodat dit betaald wordt vanuit je professionaliseringsbudget. 

Betaalt de school en willen jullie vooraf een factuur? Stuur dan een mail naar info@lezenslessen.nl. Jullie krijgen dan via persoonlijke profielen toegang tot de online Lezenslessen Academie nadat de factuur is betaald. 

Kan ik mijn geld terug krijgen als de training niets voor mij blijkt te zijn?

Ja, dat kan! Als blijkt dat je de training niks vindt of niet minimaal drie waardevolle tips uit de lessen haalt, kun je ons binnen 14 dagen na aankoop een mail sturen. We storten het geld dan terug op je rekening. We hebben wel één voorwaarde: we vragen je wel om in ieder geval een aantal lessen te doorlopen om een goed beeld te krijgen van de training.

Bevat de training actuele boekentips?

Ja, we streven ernaar om de training ieder half jaar te updaten met de nieuwste boekentips, zodat jij op de hoogte blijft van de beste jeugdboeken voor jouw leerlingen. Zodra de training en titellijst zijn geactualiseerd ontvang je een mail. 

Waarin zit het prijsverschil met de training ‘Meer leesplezier en leesmotivatie’?

Dat zit in meerdere dingen.

Ten eerste vinden wij het belangrijk dat alle leerlingen de kans krijgen om leesplezier te ervaren en mooie, grappige spannende verhalen te ontdekken die ze een positieve leeservaring opleveren. Door deze training relatief goedkoop te maken, willen we eraan bijdragen dat zoveel mogelijk docenten, mediathecarissen en leesconsulenten deze training kunnen volgen. 

Ten tweede is de training ‘Meer leesplezier en leesmotivatie‘ veel uitgebreider. Die training bevat naast meer informatie en veel praktische tips ook werkbladen. Aan de hand van de opdrachten denk je na over je eigen leesonderwijs en werk je een persoonlijk plan uit.

Ik heb de training ‘Meer leesplezier en leesmotivatie’ gevolgd. Leer ik in deze training nieuwe dingen?

Er zit overlap tussen de trainingen, dat komt doordat je in beide trainingen naar de kenmerken van de leerling en de boekkenmerken kijkt. Maar in de training Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers staat een andere doelgroep centraal. Je leert over waar de leesweerstand vandaan komt, wat je kunt doen om aarzelende lezers met verhalen kunt bereiken en welke verhalen dat dan zijn. Deze informatie zit niet in de training Meer leesplezier en leesmotivatie.

Twijfel je? Stuur dan gerust een mail naar info@lezenslessen.nl. Beschrijf waar jij in de praktijk tegenaanloopt, dan helpen we je graag verder!

Zijn je vragen nog niet beantwoord? Stuur dan gerust een bericht. We helpen je graag!

5 + 1 =

Partnerprogramma

Steun Lezenslessen en koop je boek via de onderstaande link op Libris.nl

Dank je wel!

Social media

Lezenslessen