Veelgestelde vragen

Over het lesmateriaal

Wat krijg ik als ik lesmateriaal van Lezenslessen koop?

Je ontvangt een digitaal bestand dat je kunt downloaden. Dit is het lesmateriaal. Op deze manier heb je het lesmateriaal direct tot je beschikking en kun je het gemakkelijk met je leerlingen delen.

Waaruit bestaat het lesmateriaal?

Het lesmateriaal bevat:

 • Informatie over het boek waar het lesmateriaal bij aansluit;
 • Minimaal drie opdrachten die aansluiten bij verschillende referentieniveaus en vaardigheden;
 • Een beoordelingsmatrix;
 • Een overzicht van de kerndoelen en referentieniveaus waar de opdrachten bij aansluiten.
Wat voor soort opdrachten kan ik verwachten?

De opdrachten in het lesmateriaal van Lezenslessen zijn belevend van karakter. De opdrachten intensiveren de leeservaring van de leerlingen doordat zij na het lezen van het boek nadenken over het verhaal, maar ook over zichzelf, de wereld waarin ze leven en in hoeverre dit verschilt van de wereld waarin de personages uit de verhalen leven.

De opdrachten in dit lesmateriaal zijn niet overhorend van karakter, omdat we de leerling graag aanzetten tot nadenken over het verhaal in relatie tot de werkelijkheid waar de leerling in leeft. Uiteraard denkt de leerling via de opdrachten wel na over de literaire aspecten van het verhaal, zoals wie de belangrijkste personages zijn, wat sleutelgebeurtenissen zijn, hoe het zit met de chronologie van het verhaal en de ontwikkeling van de personages.

In samenwerking met Uitgeverij Querido kunnen wij het lesmateriaal bij IJzerkop gratis aanbieden. Dit lesmateriaal geeft een goed beeld van wat je van ons kunt verwachten.

Hoe kan ik de opdrachten beoordelen?

Bij iedere opdracht is een beoordelingsmatrix toegevoegd. Hierin staat waar een gemaakte opdracht aan moet voldoen en wanneer een opdracht onvoldoende, voldoende of goed is gemaakt. Dit is voor iedereen inzichtelijk, zodat ook voor de leerling duidelijk is wat hij of zij moet doen om de opdracht met een voldoende of goed af te ronden.

 

Kantenklare antwoorden zijn er bij onze opdrachten niet, omdat leerlingen via deze opdrachten worden aangezet om na te denken en te reflecteren over hun eigen mening, visie en ervaringen met verschillende onderwerpen. De uitvoering van de opdrachten is hierdoor persoonlijk en past niet in een antwoordmodel.

Waarom zou ik het lesmateriaal van Lezenslessen moeten aanschaffen?
Waarom moet ik voor het lesmateriaal betalen?

Het ontwikkelen van goed lesmateriaal kost tijd. Over de selectie van de boeken en de opdrachten wordt door Lezenslessen goed nagedacht en wij beschrijven bij iedere opdracht bij welke kerndoelen en vaardigheden uit het referentiekader taal de opdrachten aansluiten. Daarnaast zorgen wij ervoor dat het materiaal door docenten ingezet kan worden zonder dat hier een grote tijdsinvestering van hen aan vooraf gaat, waardoor docenten meer tijd kunnen besteden aan de leerlingen zelf.

Wil je graag werken met onze lesmaterialen? Overleg dan binnen je sectie en met de schoolleiding. Bij alle lesmaterialen kun je vooraf inzien aan welke vaardigheden de leerlingen werken als ze met de opdrachten aan de slag gaan.

Verkopen jullie het boek ook?

Nee, wij verkopen zelf alleen de lesmaterialen.

Heb je interesse in een bepaald boek? Overweeg dan om deze via ons partnerprogramma met Libris aan te schaffen. Je steunt Lezenslessen dan omdat wij een percentage van de verkoopprijs ontvangen. Jij betaalt niets extra.

Het enige wat jij hoeft te doen is op deze website op een link naar de website van Libris te klikken. Er wordt dan herkend dat de bezoeker via Lezenslessen komt en bij een eventuele aanschaf gaat een percentage automatisch naar Lezenslessen.

Boeken kunnen afgehaald worden in alle Libris en Blz. boekhandels in Nederland en bezorging is vanaf 15 euro gratis.

Het boek is niet meer verkrijgbaar. Wat nu?

Wij doen ons best om ons aanbod zo actueel mogelijk te houden, maar helaas zijn sommige boeken na een tijdje niet meer leverbaar. Een groot aantal boeken wordt ook als e-book uitgegeven. Dit kun je vinden bij onze Boekentips. E-books blijven beschikbaar en kunnen vaak geleend worden via de online Bibliotheek.

Fysieke boeken zijn vaak ook lang beschikbaar in de mediatheek en bibliotheek. Informeer bij de mediathecaris op jouw school of bij de bibliotheek in de buurt naar de mogelijkheden.

Wat is de Lezenslessen pakketgarantie?

Wij garanderen dat er voor iedere leerling een geschikt boek is dat hij of zij kan lezen.

Wat als er voor een leerling in mijn klas geen geschikt boek tussen zit?
In dat geval denken we met je mee en leveren we voor deze leerling indien nodig ander lesmateriaal uit het beschikbare aanbod op Lezenslessen.nl.

Waarom doen jullie dit?
Leesplezier staat bij ons voorop. We willen niet dat leerlingen boeken lezen die hen niet aanspreken, te moeilijk of te makkelijk zijn. Op die manier willen we de kans op een negatieve leeservaring zo klein mogelijk maken.

Je leest meer over deze garantie in het bericht Wat is de Lezenslessen pakketgarantie?

Kan ik het materiaal met mijn collega’s delen?

Als je het materiaal aanschaft, kies je een licentie voor een bepaald aantal leerlingen. De docenten die lesgeven aan deze leerlingen kunnen dit materiaal inzetten in hun klas.
Het is niet toegestaan om het materiaal te delen met collega’s buiten je school of met docenten die lesgeven aan leerlingen waarvoor geen licentie is aangeschaft.

Informatie voor scholen

Wat levert werken met de materialen van Lezenslessen op?

Werken met de lesmaterialen van Lezenslessen heeft een aantal grote voordelen:

 1. Lezenslessen levert goede en uitgebreide lesmaterialen waar leerlingen direct mee aan de slag kunnen. Docenten hoeven dit niet zelf te ontwikkelen, waardoor er tijd ontstaat om met de leerlingen in gesprek te gaan over hun leesvoorkeuren en leeservaring.
 2. De opdrachten sluiten naadloos aan bij het verhaal. In tegenstelling tot een algemene opdracht hoeven de leerlingen hierdoor niet te zoeken naar de manier waarop ze de opdracht moeten maken.
 3. De lesmaterialen sluiten aan bij meerdere vaardigheden van het vak Nederlands. De leerlingen werken daardoor niet alleen aan de vaardigheden die horen bij het onderdeel fictie, maar ook aan hun spreekvaardigheid, leesvaardigheid van zakelijke teksten en schrijfvaardigheid.
 4. Per boek ontwikkelen wij minimaal drie opdrachten. Deze opdrachten zijn zeer verschillend van aard en niveau, waardoor er altijd wel een opdracht tussen zit die de leerlingen aanspreekt.
 5. Leerlingen worden bij het maken van de opdrachten aangezet tot nadenken en reflecteren over het verhaal in relatie tot hun eigen leven of over de mensen om hen hen. Dit intensiveert de leeservaring.
 6. Per opdracht wordt inzichtelijk gemaakt bij welk referentieniveau en welke vaardigheden de opdracht aansluit, zodat voor leerling en docent duidelijk is waar de leerling tijdens het maken van de opdracht aan werkt. Daarnaast bevat iedere opdracht een beoordelingsmatrix, waardoor duidelijk is waaraan de uitgewerkte opdracht moet voldoen voor een voldoende of goede beoordeling.
 7. Tot slot is per opdracht aangegeven bij welke kerndoelen en welke vaardigheden uit het referentiekader taal de opdrachten aansluiten. Deze informatie vind je achterin het lesmateriaal, maar is ook vooraf in te zien via de productinformatie bij de lesmaterialen.
Wat kost werken met het materiaal van Lezenslessen?

De prijs die je bij het product ziet staan is een vanaf-prijs, dit is de prijs voor de kleinste licentie of voor particulier gebruik.

Wij bieden licenties voor aantallen leerlingen, beginnend bij 1-32 leerlingen. Selecteer de licentie die past bij het aantal leerlingen waarvoor je het lesmateriaal wilt aanschaffen. Dit kun je doen op de productpagina van het lesmateriaal.

Hoe groter de licentie, hoe lager de prijs per leerling. Zie het schema hieronder voor de verschillende licenties en een voorbeeld van de berekening van de prijs.

 

Licentie

Prijsvoorbeeld
lespakket 2020/2021

Prijs per leerling bij max. aantal leerlingen
1-32 leerlingen €149 €4,66
33-64 leerlingen €260,75 €4,07
65-96 leerlingen €372,50 €3,88
97-128 leerlingen €484,25 €3,78
129-160 leerlingen €596,00 €3,73
161-192 leerlingen €707,75 €3,69
193-224 leerlingen €819,50 €3,66
225-256 leerlingen €931,25 €3,64
257-288 leerlingen €1043,00 €3,62
289 en meer leerlingen €1154,75

 

Bestellen, betalen & downloaden

Hoe kan ik lesmateriaal bestellen?

Via de pagina met lesmaterialen kun je een keuze maken voor het lesmateriaal dat je wilt aanschaffen. Kies de juiste licentie en plaats het product in je winkelmand. Na het afrekenen kun je het materiaal direct downloaden.

Kan ik ook vanuit het buitenland een bestelling plaatsen?

Op dit moment kun je vanuit Nederland of België en bestelling plaatsen via onze website. Woon je ergens anders? Neem dan contact op via info@lezenslessen.nl, we kijken graag naar de mogelijkheden!

Welke gegevens vul ik in bij het bestellen?

Je vult je eigen e-mailadres in bij het bestellen van het lesmateriaal, want naar dit mailadres sturen wij het lesmateriaal dat je bestelt. Daarnaast geeft dit e-mailadres je toegang tot het profiel waar je het lesmateriaal later terug kunt vinden en kunt downloaden.

Als je de factuur indient bij je school, vul dan wel de adresgegevens van school in zodat de financiële administratie de factuur zonder problemen kan verwerken.

Zijn de prijzen inclusief btw?

Ja, alle prijzen die je ziet zijn inclusief btw.

Hoe kan ik betalen?

Je kunt betalen via iDeal of Bankcontact. Bij bedragen boven de €50,- is het ook mogelijk om een factuur te ontvangen. Let er wel op dat de factuur eerst voldaan moet worden voordat je de materialen kunt downloaden.

Mijn school kan niet met iDeal of Bankcontact betalen. Wat nu?

Niet alle scholen kunnen met iDeal of Bankcontact betalen. Daarom kan er bij bestellingen boven de €50,- ook via een factuur betaald worden. Deze optie verschijnt vanzelf zodra het bedrag van je bestelling hoger is dan €50,-. Let er wel op dat de factuur eerst voldaan moet worden voordat je de materialen kunt downloaden.

Ik wil als particuliere klant bestellen. Kan dat?

Ja, dat kan. Selecteer dan een licentie voor particulier gebruik. Bij het afrekenen is het verplicht om de naam van de school in te vullen, als particuliere klant vul je hier je eigen naam nogmaals in.

Ik heb de lesmaterialen aangeschaft. Hoe kan ik ze downloaden?

Je ontvangt van ons een Pdf-bestand per mail en je kunt het materiaal 500 dagen lang downloaden vanuit je persoonlijke profiel. De meeste computers kunnen Pdf-bestanden zonder problemen openen. Mocht dit niet lukken, download dan het programma Adobe Acrobat.

Hoe vaak en hoe lang kan ik de lesmaterialen downloaden?

De lesmaterialen kunnen 500 dagen lang onbeperkt gedownload worden vanuit je persoonlijke profiel. Wil je de materialen langer gebruiken? Zorg er dan voor dat je ze opslaat op je eigen computer.

Ik heb problemen met het openen van het materiaal. Wat nu?

Wat vervelend! We verwijzen je graag eerst naar de Help-pagina van Adobe, het programma waarmee je onze bestanden kunt openen. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Mijn vraag staat er niet bij.

Heb je hier geen antwoord kunnen vinden op je vraag? Neem dan contact op met ons via info@lezenslessen.nl. We helpen je graag!

Lezenslessen