Over Lezenslessen

Lezenslessen biedt ondersteuning en inspiratie aan docenten Nederlands om het leesplezier
van vmbo-leerlingen en onderbouwleerlingen van de havo en het vwo te verhogen.

 

Verhalen als fundament

Leerlingen die regelmatig lezen en leesplezier ervaren, vinden lezen leuker. Ze vergroten hun leesvaardigheid en woordenschat, maar het lezen van verhalen levert nog veel meer op. Verhalen geven betekenis en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn een spiegel waarin je jezelf herkent of bieden een venster waardoor je de wereld kunt verkennen. Verhalen dragen bij aan een basis van waaruit je het leven verder kunt ontdekken.

 

Lezenslessen als basis voor het leesonderwijs

We snappen dat je tijd beperkt is. Daarom maakt Lezenslessen het jou zo gemakkelijk mogelijk om met jeugdboeken aan de slag te gaan. We nemen uit handen wat we kunnen, zodat jij je kunt richten op het belangrijkste: zorgen dat leerlingen (weer) gemotiveerd en met plezier lezen.

 

Jij kunt het verschil maken

In de online trainingen van de Lezenslessen Academie verdiep je je in verschillende aspecten van het fictieonderwijs en door de talloze jeugdboekentips raak je geïnspireerd. Je vertelt regelmatig enthousiast over de prachtige, spannende, mooie en herkenbare verhalen die je tegenkomt. Hierdoor raken je leerlingen nieuwsgierig naar de verhalen en ben jij straks de docent die het verschil maakt als het gaat om lezen.

Praktische ondersteuning

Lezenslessen ondersteunt je op verschillende manieren bij het leesonderwijs. Je leert hoe je leerlingen passende boekentips kunt geven en ze kunt begeleiden naar meer uitdagende verhalen in onze online academie. Je bent op de hoogte door de boekentips en promoot met gemak iedere maand een nieuw jeugdboek aan de hand van het Boek van de Maand. Tot slot zorg je voor een waardevolle en nuttige verdieping van de leeservaring met onze kant-en-klare lesmaterialen.

Maak je gebruik van onze lesmaterialen? Dan zullen leerlingen zich via de opdrachten verplaatsen in het verhaal, denken ze na over wat ze hebben gelezen en leren ze verbanden leggen met hun eigen leven. Dit zorgt voor een waardevolle basis, van waaruit de leerling zich verder kan blijven ontwikkelen.

 

Achtergrond

Lezenslessen is bedacht en opgericht door Nicky de Boer. Zij trof in haar leven een aantal zeer bevlogen docenten die lieten zien hoe geweldig, waardevol en interessant verhalen kunnen zijn. Die docenten hebben voor haar het verschil gemaakt en zo’n docent gunt zij iedere leerling.

Nicky is al ruim tien jaar leesbevorderaar, werkte jarenlang als redacteur voor Leesplein 12+ en ontwikkelde lesmaterialen voor onder andere de Jonge Jury, de Gouden Lijsten en het Poëziepaleis.

Al haar kennis en ervaring op het gebied van leesbevordering, jeugdboeken en leesonderwijs komt samen op Lezenslessen.nl. De trainingen van Lezenslesesen zijn door Stichting Lezen opgenomen in het overzicht met scholingsaanbod voor het vo. Daarnaast is Nicky ook trainer binnen de opleiding voor leesconsulenten die werken voor het vmbo.

Door de training Meer leesplezier en leesmotivatie ben ik nog gemotiveerder om meer met lezen bezig te zijn. 
De opbouw van de training is logisch. Het taalgebruik in zowel de geschreven als de gesproken tekst is erg toegankelijk, dus prettig om te lezen en naar te luisteren. De training is tot slot erg praktisch toepasbaar. De werkbladen zetten je aan tot denken en de documenten als de titellijst (wauw!) zijn direct in te zetten. Echt fantastisch dat dit is gemaakt en dat ik hierop kan voortborduren!

L. van de Weijer

Docent Nederlands

“Het verbaasde me dat boeken zoveel negatieve reacties oproepen bij leerlingen. Er zijn erg veel leerlingen die een hekel hebben aan lezen en waarvan ik verwacht en wil dat ze toch gaan lezen. Ik had geen idee waar te beginnen.

Het volgen van de training Eerste Hulp Bij Aarzelende lezers heeft ervoor gezorgd dat ik nu weet dat ik meer grip kan krijgen op de groep aarzelende lezers. De training biedt inspiratie om meer jeugdboeken te gaan lezen en te promoten en bevat veel praktische tips. Een zinvolle training!”

Angeline van den Nieuwenhuizen

Docent Nederlands

Met Lezenslessen ontdekken leerlingen boeiende boeken die zij met plezier lezen. De lesmaterialen van Lezenslessen prikkelen de creativiteit en het denken over verhalen. Als docent kun je gemakkelijk met het materiaal aan de slag, het hoeft je niet veel tijd te kosten: maar je zult zeker ook zin krijgen om alle boeken te lezen!

Michelle van Dijk

Docent Nederlands

opdrachtgevers van Lezenslessen

Contact

Heb je vragen, voorstellen of opmerkingen? Neem dan contact op via het contactformulier.

We helpen je graag!

Partnerprogramma

Steun Lezenslessen en koop je boek via de onderstaande link op Libris.nl

Dank je wel!

Social media

Lezenslessen