In Aan de andere kant van geluk van Nadine Swagerman ontmoeten Isa en Gwen elkaar tijdens groepstherapie. Ze maken allebei een moeilijke tijd door en er ontstaat een bijzondere band tussen de meiden.

Moeilijke thuissituaties

Isa is onlangs haar broer verloren en heeft het daar erg moeilijk mee. Sinds hij is verongelukt is niets meer hetzelfde, ze mist hem verschrikkelijk. Bij Gwen thuis is de sfeer volledig omgeslagen na de scheiding van haar ouders. Haar vader is direct bij zijn nieuwe gezien ingetrokken en heeft niet één keer contact met Gwen opgenomen. Daarnaast is haar moeder volledig van de kaart door de scheiding en dat heeft veel invloed op hoe Gwen zich voelt.

Hulp zoeken en vinden

Gwen en Isa ontmoeten elkaar tijdens groepstherapie. Voor beiden werd duidelijk dat ze hulp nodig hadden. Ze vinden steun in de groep, maar ook bij elkaar. Het klikt goed tussen de meiden, ze durven open en eerlijk tegen elkaar te zijn en voelen zich hierdoor gehoord en een stuk minder eenzaam.

Meer dan vriendschap

Al snel wordt duidelijk dat de meiden meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap. Ze krijgen een relatie en brengen veel tijd met elkaar door. Het is prettig dat er in dit boek geen complexe situatie ontstaat doordat twee meisjes gevoelens voor elkaar krijgen. Het is wel even zoeken en nieuw, maar hun lesbische relatie vormt op geen enkel moment een probleem.

Isa rouwt nog steeds om het verlies van haar broer. Ook Gwen worstelt met haar thuissituatie. Ze woont tijdelijk bij haar opa en ziet er tegenop om haar moeder weer te zien. Tegelijkertijd zijn de meiden gelukkig met elkaar en voelen ze zich in elkaars bijzijn heel erg goed.

Over rouw en angst, maar ook over vriendschap en verliefdheid

Dit verhaal laat goed zien dat bepaalde gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare of een scheiding, veel impact kunnen hebben én dat het oké is om hulp te vragen. Door te delen waar Isa en Gwen tegenaan lopen, waar ze bang voor zijn en wat ervoor zorgt dat ze zich afsluiten, wordt hun situatie dragelijker. Ze voelen zich niet meer alleen, maar gesteund. Daarnaast wordt duidelijk dat verschillende gevoelens naast elkaar kunnen bestaan. Je kunt rouwen en tegelijkertijd ontzettend verliefd en gelukkig zijn, een waardevolle boodschap in een tijd waarin we gewend zijn vooral veel perfecte plaatjes te zien. 

Voor de ervaren lezer

Aan de andere kant van geluk is een goed geschreven verhaal dat de thema’s op een toegankelijke manier bespreekt. Het is geschikt voor de meer ervaren lezer vanaf ca. 14 jaar. Zeker in het begin kan het even puzzelen zijn, omdat het verhaal wisselt tussen het perspectief van Isa en Gwen. Ze hebben verschillende dingen meegemaakt, maar er zijn ook veel overeenkomsten, waardoor de lezer soms echt even na moet denken wie wie nu ook alweer is. Wat zeker helpt is dat de namen van de personages steeds boven aan de pagina’s staan, maar je moet wel hun persoonlijke verhalen onthouden om het geheel te kunnen plaatsen.

Een andere reden dat dit boek geschikt is voor de meer ervaren lezer is dat de hoofdpersonen achttien jaar zijn. Ze rijden auto en er is sprake van een drankprobleem. Leerlingen met weinig leeservaring zullen meer moeite hebben om zich in die situatie te verplaatsen dan leerlingen met meer leeservaring.

Tot slot is het goed om te noemen dat dit boek gevoelige onderwerpen bevat, zoals verlies van een dierbare, verslaving, sombere gevoelens en angsten. Vertel dit ook als je het aan leerlingen tipt, zodat ze een ander boek kunnen kiezen als ze liever niet over deze onderwerpen lezen.

Over het boek

Titel: Aan de andere kant van geluk
Auteur: Nadine Swagerman
Uitgegeven door: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 259
Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen