Hoe overleef je in deze tijd als bijna vijftienjarige zonder internet? Of zonder stromend water of zonder ouders in de buurt die een oogje in het zeil houden? Dat ontdek je in Huisje 13 van Elin Meijnen.
Angst voor wifistraling
Jarenlang stond haar moeder erom bekend dat ze altijd bereikbaar was voor haar klanten. Iedereen kon haar altijd bellen, tot ergernis van Ronja en haar vader. Na haar scheiding ontmoet Ronja’s moeder een nieuwe man, Ramses. Dan wordt Ronja’s moeder ziek, ze kan steeds minder hebben. Ze gelooft dat het door de wifi-straling komt en krijgt steeds meer weerstand tegen mobiele telefoons en alle straling die ze veroorzaken.
Steeds verder afgezonderd
Ramses en Ronja’s moeder kopen een afgelegen vakantiepark, waar ze zelf ook gaan wonen. Ze willen huisjes gaan verhuren en van het park een stralingsvrije zone maken. Het heeft grote gevolgen voor Ronja. Ze moet van school veranderen en omdat het park zo afgelegen ligt, fietst ze iedere dag een uur naar school en weer een uur terug. Thuis wordt de wifi aan banden gelegd: Ronja mag er nog maar een half uurtje per dag gebruik van maken, daarna gaat het weer uit. Haar moeder heeft er te veel last van.
Een eigen plekje
Ondanks de rust en de minimale hoeveelheid straling, gaat het steeds slechter met Ronja’s moeder. Ze kan steeds minder verdragen. Ramses en haar moeder besluiten daarom dat Ronja een eigen plekje krijgt in een van de leegstaande huisjes van het vakantiepark. Er is geen internet, maar ook geen stromend water. Ronja gebruikt een gasfles om het huisje te verwarmen en om te koken. Het is niet makkelijk, zeker niet in de winter, maar tijd om daarbij stil te staan heeft Ronja niet. Ze moet haar boodschappen halen, huiswerk maken, koken en haar moestuin verzorgen.
Een ingewikkeld geheim
Naast Ramses en haar moeder weet niemand dat Ronja in Huisje 13 woont. Haar vader denkt dat ze gewoon in het grote huis woont en ook op school weten ze niet beter. Een vriendin is wel op de hoogte van het feit dat Ronja geen internet heeft en smst haar als er op het laatste moment roosterwijzigingen zijn, maar denkt daar niet altijd aan. Het levert lastige situaties op. Hoe lang kan Ronja dit geheim bewaren?
Onderzoekend verhaal met een mooie ontwikkeling
Wat erg prettig is aan Huisje 13, is dat het beschrijvend is, zonder veel te oordelen. Natuurlijk is de situatie voor Ronja lastig. Ze is boos om de manier waarop er met haar wordt omgegaan en het brengt haar dikwijls in een lastig parket, maar iedereen wordt in z’n waarde gelaten. Dat geldt voor de ziekte van haar moeder, maar bijvoorbeeld ook voor Ronja’s autistische klasgenoot Diederik. Ronja zelf maakt een mooie ontwikkeling door, waarbij ze ontdekt wat ze zelf wil en steeds meer voor zichzelf leert opkomen.
Voor wie?
Huisje 13 van Elin Meijnen is een fijn verhaal voor lezers vanaf ca. 13 jaar die al enige leeservaring hebben. Het leest lekker door, door de relatief korte hoofdstukken. Er zit een fijne vaart in het verhaal en het maakt de lezer nieuwsgierig: gaat het Ronja lukken om haar geheim voor zichzelf te houden? En hoe zorgt ze ervoor dat ze zich zelfstandig kan redden? De verwijzingen naar Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren zijn een leuk detail en erg expliciet. Een prettige manier voor de minder ervaren lezer om kennis te maken met intertekstualiteit en de rol die dit in een verhaal die dat kan spelen.
Over het boek
Titel: Huisje 13
Auteur: Elin Meijnen
Uitgegeven door: Blossom Books
Verschenen in: 2022
Aantal pagina’s: 278
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.