In het boek 'Zeven minuten na middernacht' van Patrick Ness en Siobhan Dowd heeft Conor iedere nacht een heftige nachtmerrie. Wanneer er ineens even na middernacht een monster in zijn achtertuin verschijnt is hij niet echt bang. Het kan namelijk nooit erger zijn dan in zijn nachtmerrie.

In Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness en Siobhan Dowd heeft Conor iedere nacht een heftige nachtmerrie. Wanneer er ineens even na middernacht een monster in zijn achtertuin verschijnt is hij niet echt bang. Het kan namelijk nooit erger zijn dan in zijn nachtmerrie.

Een zieke moeder

Conors moeder is ernstig ziek. Ze ondergaat behandelingen en drie dagen later gaat het altijd weer beter. Maar nu niet. Deze keer is het anders en komt zijn oma, aan wie Conor een hekel heeft, bij hen in huis om te helpen. Sinds zijn moeder ziek is heeft Conor een terugkerende nachtmerrie waar hij iedere nacht uit wakker schrikt.

De verhalen van het monster

Wanneer er op een nacht, even na middernacht, een monster in de tuin verschijnt, is Conor niet bang. Het monster, dat oprijst uit de grote taxusboom, komt hem tijdens verschillende nachten drie verhalen vertellen. Het vierde verhaal moet Conor zelf vertellen. Het monster vraagt hem de waarheid te vertellen. Conor weigert, hij heeft geen verhaal en al helemaal niet over de waarheid.   

Niet onzichtbaar willen zijn

Overal waar Conor komt zijn mensen meelevend. Hij vindt het verschrikkelijk, want het geeft hem een gevoel onzichtbaar te zijn. Wat hij ook doet, mensen geven hem geen straf, omdat dat gezien de situatie niet gepast is. Het bevestigt de situatie waarin hij zit alleen maar meer, terwijl hij die het liefste ontkent.

Diep ontroerend verhaal

Zeven minuten na middernacht is een diep ontroerend verhaal over de waarheid onder ogen durven zien en afscheid nemen. Maar het gaat ook over ontdekken dat je soms iets wilt dat heel verkeerd voelt en dat dat er mag zijn. Een indrukwekkend, goed geschreven verhaal, waarbij in deze uitgave de prachtige illustraties van Jim Kay de sfeer van het verhaal versterken. 

Voor wie?

Patrick Ness schreef, naar idee van Siobhan Dowd, een zeer meeslepend verhaal waarin aan het einde veel duidelijk wordt voor de lezer. Het is met name geschikt voor de meer ervaren lezer vanaf ca 13 jaar, omdat deze verbanden moet leggen tussen de dingen die in het boek gebeuren om het verhaal goed te kunnen interpreteren.

Over het boek

Titel: Zeven minuten na middernacht
Auteurs: Patrick Ness en Siobhan Dowd
Illustrator: Jim Kay
Vertaald door: Manon Smits
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2023, oorspronkelijk in het Nederlands verschenen in 2013
Aantal pagina’s: 219

Voor meer ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen