Achter het prachtige omslag van Autumnville van Rick Meijer gaat een uitdagend en mysterieus verhaal schuil over een jongen die meer ziet en hoort dan anderen. Slaat zijn fantasie op hol? Of is er iets anders aan de hand?

Opgroeien tussen de boeken

Hugo woont in een klein stadje, Autumnville. In het oude centrum staat de boekhandel die zijn opa is begonnen en die nu van zijn vader is. Vroeger bracht Hugo veel tijd door in de boekhandel en met zijn opa, die hem altijd aanmoedigde om zijn fantasie te gebruiken. Vier jaar geleden is opa overleden en Hugo mist hem verschrikkelijk. Gelukkig vindt hij troost op de boekenzolder, waar zijn opa vaak voorlas.

Een stem

Wanneer Hugo weer een middag op de boekenzolder heeft doorgebracht, mag hij voor het eerst de boekhandel zelf afsluiten. Hugo controleert of er niemand meer in de winkel is en sluit zorgvuldig af, maar als hij de sleutel omdraait hoort hij een stem die hem roept. Hoe kan dat? Hij heeft alles gecontroleerd, er was niemand binnen! En buiten ziet hij ook niemand. Geschrokken springt hij op de fiets naar huis.

Op onderzoek uit

In spanning wacht Hugo de volgende dag af, maar zijn vader zegt er niets over. Was het dan toch niet echt? Wanneer Hugo het aan zijn vrienden Mickey en Justin vertelt, stelt Mickey voor om op onderzoek uit te gaan. Ze vertrekken ’s avonds laat naar de boekhandel om te ontdekken of er iemand is. De sfeer is beklemmend en mysterieus.

Zit zijn rijke fantasie hem in de weg?

Het is verwarrend voor Hugo, want hij lijkt dingen te zien en te horen die anderen niet waarnemen. Alsof hij boven zichzelf staat. Hij begrijpt er niets van. Zijn ouders beginnen zich zorgen te maken. Zij hebben altijd gezegd dat zijn rijke fantasie hem in de weg zou komen te zitten, maar dan denkt Hugo aan zijn opa. Die moedigde hem juist aan om zijn fantasie te gebruiken.

Een uitdagende leeservaring

Autumnville is een origineel en mysterieus verhaal, maar het is geen eenvoudig boek. Er gebeurt veel in het verhaal en het springt heen en weer in de tijd. Doordat Hugo dingen waarneemt die anderen niet horen en zien, is het ook onduidelijk wat echt is en wat niet. Hierdoor is het lastig om de gebeurtenissen direct te kunnen plaatsen en er grip op te krijgen. Aan het einde van het verhaal beginnen de puzzelstukjes op hun plek te vallen en komt alles samen.

Voor wie?

Leerlingen met veel leeservaring en die toe zijn aan een leesuitdaging zullen Autumnville interessant vinden. Het vergt wel wat doorzettingsvermogen, omdat het lang duurt voordat de gebeurtenissen uit het verhaal in context geplaatst kunnen worden. Na het lezen zal het verhaal zeker nog nazingen, gebeurtenissen krijgen betekenis. Soms zijn deze verklaringen wat vergezocht, maar dit is tegelijkertijd interessante voeding voor een gesprek over wat mogelijk is in verhalen en wat niet.

In het boek vind je een QR-code die je naar een playlist stuurt met soundtracks voor bij het verhaal. Een interessante toevoeging in een genre dat jongeren waarschijnlijk niet uit zichzelf zullen opzetten, maar dat zeker bijdraagt aan de sfeer die in het verhaal gecreëerd wordt.

Over het boek

Titel: Autumnville
Auteur: Rick Meijer
Uitgeverij: Ploegsma
Verschenen in: 2022
Aantal pagina’s: 169
Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen