Een spannend verhaal over jonge spionnen op een missie, maar dan net een tikje anders. Dat is Het offer van de Boabab, het eerste deel in de jeugdreeks Vic Falls Missions.

Twee auteurs aan het stuur van een eigenwijze serie

Onder het pseudoniem Kate Kriske hebben Kris Geluykens en Kathleen Stas hun krachten gebundeld. Samen schrijven ze aan de serie Vic Falls Missions, waarvan Het offer van de Baobab het eerste deel is. In dit deel mag Marcus, militair student en freerunner, deelnemen aan het SPAT. Dit is een team met spionnen die in het geheim opereren, onder de radar van de gewone inlichtingdiensten. Helaas maakt Marcus voor vertrek een domme fout, waardoor het SPAT aan zijn neus voorbijgaat. Als straf wordt hij naar het PAC gestuurd, een bijzondere middelbare school waar de helft van de leerlingen een beperking heeft. Maar al snel blijkt dat die school niet zo saai is als Marcus dacht.

Voor avontuurlijke lezers

Hoewel het PAC misschien suf overkomt, is dat allesbehalve waar. De leerlingen maken gebruik van de meest geavanceerde hulpmiddelen en trainingen, waardoor je soms niet eens doorhebt dat iemand een beperking heeft. Terwijl Marcus zijn draai vindt op zijn nieuwe school, ontdekt hij door zijn scherpe observaties dat het PAC een verborgen link heeft met het SPAT. Hierdoor komt hij alsnog in de wereld van geheime operaties terecht en duikelt hij al snel van de ene geheime missie in de andere.

Snelcursus bewustwording en acceptatie

Aanvankelijk heeft Marcus er nogal wat moeite mee om zijn ‘kreupele’ klasgenoten als gelijken te zien. Hun beperkingen zitten hem in de weg, maar dit verandert al snel. Het is knap hoe de schrijvers Marcus in korte tijd de ontwikkeling door laten maken die van belang is voor het verhaal, zonder dat hier te veel nadruk op ligt. Hij kan niet anders dan zijn teamleden met een beperking serieus nemen, hij heeft ze namelijk hard nodig. De lezer zal dit daardoor ook moeten doen, want de nadruk verschuift al snel naar de inhoud, spanning en het avontuur in het verhaal. Vanaf dat moment staan de beperkingen niet meer op de voorgrond, maar staan ze in dienst van het verhaal.

Een spannend verhaal met fijne twist

Het verhaal is spannend, wordt chronologisch verteld en er gebeurt veel in kort tijd. Dit heeft als voordeel dat de lezer geboeid zal blijven en meedenkt met het verhaal, maar lezers met heel weinig leeservaring kunnen door de grote hoeveelheid verhaallijnen en personages het overzicht verliezen.
Al met al is Het offer van de Baobab een spannend, avontuurlijk verhaal over een groep jonge spionnen die hun eigen unieke kwaliteiten inzetten voor het team dat de gemiddelde lezer met een voorkeur voor spannende verhalen zeker zal bevallen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Het offer van de Baobab. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Het offer van de Baobab.

Over het boek

Titel: Het offer van de Baobab
Serie: Vic Falls Missions
Auteur: Kate Kriske
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaar van uitgave: 2016
Aantal pagina’s: 236
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen