Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Wat maakt dat er zoveel verschillen zijn ontstaan tussen mensen, zoals arm en rijk of machtig of (gedwongen) volgzaam? Daarover gaat het interessante boek Waarom de wereld niet eerlijk is van Yuval Noah Harari.

Van jagers en verzamelaars naar boeren

Wat zorgde ervoor dat jagers en verzamelaars stopten met rondtrekken en zich gingen vestigen als boeren? Daarmee begint dit boek. Het gaat ook over de vraag of dat wel zo’n goede ontwikkeling was. Want de landbouwrevolutie had ook onbedoelde gevolgen die niet allemaal goed uitpakten. De mensen die besloten op een vaste plek te gaan wonen, akkers aan te leggen en ervoor te zorgen dat er graan kon groeien, gingen er niet per definitie op vooruit. Het is het begin van een tijdperk waarin het leven voor een grote groep mensen niet eerlijk zal zijn.

Een grote rol voor verhalen

Dit boek wordt verteld in de vorm van een verhaal over onze geschiedenis, maar laat ook zien dat verhalen een belangrijke rol spelen in onze samenleving. Dankzij verhalen die de geestenexperts bijvoorbeeld vertelden, geloofden mensen dat ze offers moesten brengen om ervoor te zorgen dat er geen droogte kwam en hun gewassen gezond bleven. Verhalen kunnen goede dingen doen, maar je leert ook dat verhalen veel schade kunnen toebrengen. Gelukkig geeft Harari tips waarop je kunt letten om te beoordelen of verhalen goed en eerlijk zijn

Boeiend en rijk geïllustreerd

Van het begin af aan weet Harari de lezer te boeien. Hij vertelt over de ontwikkelingen, gebruikt voorbeelden van jongeren die geleefd zouden kunnen hebben en laat ze elkaar ontmoeten in zijn verhaal. Dat maakt dat het verhaal gaat leven en jongeren zich in deze personages kunnen verplaatsen. Samen met de illustraties zorgt dit voor een beter begrijp van de theorie.

Voor wie?

Waarom de wereld niet eerlijk is zal in de smaak vallen bij leerlingen vanaf ca. 9 jaar die interesse hebben in geschiedenis en het ontstaan van de mensheid. Het boek is gericht op leerlingen van de basisschool, waardoor de toon voor jongeren soms iets aan de kinderachtige kant kan zijn. Dat hoeft de geïnteresseerde lezer overigens niet in de weg te staan, de inhoud is boeiend genoeg om daar overheen te stappen. Denk je dat een leerling hierop afknapt? Benoem het dan en benadruk dat de inhoud alles behalve kinderachtig is.

Over het boek

Titel:  Waarom de wereld niet eerlijk is
Auteur: Yuval Noah Harari
Illustrator: Richard Zaplana Ruiz
Vertaald door: Inge Pieters
Uitgegeven door:  Leopold & Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 169

Voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen