Na een paar dagen vermist te zijn geweest, wordt Dylan gevonden aan de kant van een drukke weg. Hij kan zich niets herinneren van de afgelopen dagen. Dat is het startpunt van het spannende verhaal Braincrash van Tanja de Jonge.

Een mysterieuze opdracht

Vlak voordat Dylan aan zijn krantenwijk begint wordt er aangebeld. Een man vraagt of Dylan een envelop wil bezorgen bij een adres op het bedrijventerrein. De man biedt hier geld voor en Dylan neemt het aan. Bij het adres aangekomen treft hij een overvolle brievenbus en een verlaten huis, maar erachter staat een loods. Hij besluit naar binnen te gaan om de envelop af te geven.

Een gapend gat in zijn geheugen

Dagen later wordt Dylan bijna naakt aan de kant van de weg gevonden. Hij wordt onderzocht, maar afgezien van het feit dat hij zich niets van de afgelopen dagen kan herinneren, is hij in orde. Hij mag naar huis, in de hoop dat zijn geheugen weer terugkomt. Af en toe flitsen er wel beelden door zijn hoofd, maar die kan hij slecht plaatsen.

Vreemd gedrag

Aya, de beste vriendin van Dylans zus Indy kijkt vanuit haar slaapkamer uit op de tuin van Dylan en Indy. Op een ochtend is ze vroeg wakker. Als ze naar buiten kijkt, ziet ze iets vreemds in de tuin van haar buren. Wát is Dylan aan het doen? En wie is de vreemde man die erbij staat? Vanaf dat moment houdt Aya de boel beter in de gaten. Samen met Indy, die ook vreemde dingen begint op te merken, besluit ze op onderzoek uit te gaan.

Over invloed en macht

De vraag die regelmatig opkomt als je dit verhaal leest, is of Dylan zich vrijwillig zo gedraagt of dat iets of iemand hem in zijn macht heeft – of dat hij ergens door wordt beïnvloed. Het doet sterk denken aan complottheorieën en toont hoe het mogelijk is dat zo veel mensen daarin meegaan. Dit kan lezers interessante inzichten geven, waarover je in de klas een waardevol gesprek kunt voeren.

Voor wie?

Braincrash gaat over een boeiend onderwerp, leest vlot, bevat een redelijk overzichtelijk aantal personages en wordt verteld vanuit drie perspectieven: Dylan, zijn zus Indy en haar beste vriendin Aya. Af en toe wordt er, bijvoorbeeld aan de hand van een herinnering van Dylan, een sprong in de tijd gemaakt die duidelijker maakt wat er met hem is gebeurd. Dit maakt de structuur van het verhaal iets complexer, ook omdat deze verhaallijnen niet altijd even goed worden afgerond.

Brainchrash is erg geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar die houden van spannende verhalen met elementen van sciencefiction.

Over het boek

Titel: Braincrash
Auteur: Tanja de Jonge
Uitgeverij: Leopold
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 210
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen