Raf is via een livestream getuige van een vreselijke gebeurtenis: hij ziet hoe zijn beste vriend wordt neergeschoten. Maar dat is nog niet alles, want Raf denkt de schutter te herkennen… Hoe dat zit, lees je in de novelle Broers van Marlies Slegers.

Raf is via een livestream getuige van een vreselijke gebeurtenis: hij ziet hoe zijn beste vriend wordt neergeschoten. Maar dat is nog niet alles, want Raf denkt de schutter te herkennen… Hoe dat zit, lees je in de novelle Broers van Marlies Slegers.

Een complexe thuissituatie

De thuissituatie van Raf is lange tijd allesbehalve goed en veilig geweest. Zijn vader was vaak dronken en sloeg zijn moeder en halfbroer Carlos. Nadat zijn vader is vertrokken, besluit Carlos ook te vertrekken. Raf heeft alleen een adres gekregen, voor uiterste noodsituaties. Ze horen niets meer van Carlos, totdat Raf hem op een dag denkt te herkennen. Carlos reageert niet, en dus denkt Raf dat hij het verkeerd heeft gezien. Maar daar begint hij later toch aan te twijfelen.

De dag waarop alles veranderd

Terwijl Raf na een ruzie met zijn beste vriend spijbelt, vindt er een schietpartij plaats op zijn school. Via een livestream kijkt hij mee naar wat er gebeurt in het lokaal waar leerlingen schuilen voor de schutter. Wat hij dan ziet gebeuren zal hij zijn leven lang niet kunnen vergeten. Zijn beste vriend wordt door de schutter neergeschoten en overlijdt.

Wat als je de dader denkt te herkennen?

Maar dat is nog niet alles: Raf denkt in de schutter zijn broer te herkennen. Niet alleen Raf heeft dat vermoeden, de politie heeft ook aanwijzingen dat Carlos achter deze daad zit. Maar waarom? Wat was zijn doel?

Heftig onderwerp, sterk uitgewerkt

Een aangrijpend verhaal waarin heftige onderwerpen voorbijkomen, zoals huiselijk geweld, moord, rouw en diepe schuldgevoelens. Raf weet niet goed hoe hij zich moet voelen. Zijn beste vriend is dood en zijn broer is waarschijnlijk de dader. Raf is boos, maar wil er ook meer over horen van zijn broer. Waarom heeft hij dit gedaan?

Voor wie?

Broers verscheen in de Misdadig Goed-reeks van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het is maar 107 pagina’s dik en bevat een spannend verhaal dat van begin tot eind boeit. Door de omvang is er beperkte ruimte voor uitwerking van gevoelens en gebeurtenissen, maar in deze vorm is het verhaal toch zeer geslaagd. Met name voor de minder ervaren lezer vanaf ca. 13 jaar, voor wie meer complexe en gelaagde teksten nog een brug te ver zijn.

Over het boek

Titel: Broers
Auteur: Marlies Slegers
Uitgegeven door: Luitingh-Sijthoff
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 107

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen