Plotseling wordt alle muziek op het eiland verboden. Waarom is muziek zo gevaarlijk? En waarom komt er blauw licht uit de oren hun ouders? Dat onderzoeken Ravi en Zina in Hart van staal, een verhaal van Simon van der Geest, met illustraties van Martijn van der Linden.

Plotseling wordt alle muziek op het eiland verboden. Waarom is muziek zo gevaarlijk? En waarom komt er blauw licht uit de oren hun ouders? Dat onderzoeken Ravi en Zina in Hart van staal, een verhaal van Simon van der Geest, met illustraties van Martijn van der Linden.

Zijn het robots?

Ravi heeft strenge ouders. Ze volgen alle orders van de gouverneur op en ergens voelt hij dat er iets niet klopt. Als hij tot de ontdekking komt dat zijn ouders met hun ogen open slapen en er blauw licht uit hun oren komt, begint hij te twijfelen. Als zijn vader op een nacht wakker wordt van Ravi en zijn slaapkamer uit komt, ziet Ravi dat er een stekker uit zijn broek hangt. Zijn zijn ouders robots?

Als Ravi dit aan Zina vertelt, gelooft ze hem eerst niet. Totdat  ook zij veranderingen bij haar vader opmerkt en ook dat vreemde blauwe licht ziet.

Geen muziek meer

Samen met hun nieuwe vrienden Blinker en Mink, die ook hebben ontdekt dat hun moeder een robot is, proberen Ravi en Zina te bedenken wat ze kunnen doen. Dan wordt plotseling alle muziek verboden. Concerten werden al niet meer toegestaan, maar nu moet iedereen zijn instrument inleveren en kan er geen muziek meer worden gemaakt. 

Rebellen in actie

De jongeren gaan op onderzoek uit. Waarom is muziek verboden? En hoe kunnen ze andere jongeren laten weten wat er mis is? Langzaam maar zeker ontdekken ze wat er aan de hand is. Ze besluiten in actie te komen. Maar dat is zeker niet zonder gevaar.

Over wat muziek met je kan doen

Hart van staal is een mooi verhaal over de kracht van muziek. Muziek raakt je in je hart en gevoel; om dat te kunnen ervaren moet je mens zijn. Robots kunnen hier helemaal niets mee. Hierdoor wordt ook duidelijk waarin robots en mensen van elkaar verschillen en welke invloed AI eventueel op ons leven kan krijgen.

Voor wie?

Dit verhaal van Simon van der Geest bevat illustraties van Martijn van der Linden en is geschikt voor leerlingen vanaf ca. 10 jaar. De hoofdpersonen zijn 12 jaar, waardoor het ook nog erg geschikt is voor leerlingen uit de brugklas met interesse in muziek, robots of verhalen binnen het sciencefiction-genre.

De nummers die Ravi, Zina, Mink en Blinker maken zijn ook te beluisteren via Spotify en Youtube. Via Storytel, kun je naar het verhaal en de muziek luisteren. 

Over het boek

Titel: Hart van staal
Auteur: Simon van der Geest
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 350

Voor lezers vanaf ca. 10 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen