Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

De bibliothecaresse van Auschwitz is het hartverscheurende, waargebeurde verhaal van de 14-jarige Dita die met haar ouders verschillende concentratiekampen overleefde, dankzij de boeken. Deze graphic novel is gebaseerd op de gelijknamige bestseller die in 2014 verscheen.

Lezen is haar leven

Dita is een hartstochtelijk lezer. Ze woont in de jaren ‘30 in Praag. Haar enige angst is dat ze geen tijd heeft om alle boeken te lezen die ze wil. Totdat ook zij als joods gezin op transport worden gezet naar Theresienstadt en later Auschwitz. Tot haar grote verdriet mogen haar boeken niet met haar mee.

Een bibliotheek in een concentratiekamp

Als ze in Auschwitz aankomt wordt haar liefde voor boeken herkend door een bijzondere joodse man, Fredy Hirsch. Van hem mag ze op een bescheiden collectie verschoten en kapotte boeken passen. De man heeft een uitzonderlijke positie en onderhoudt een relatie met de Duitsers zodat hij enkele voorrechten krijgt. Dita leeft in een deel van Auschwitz waar ‘de schijn wordt opgehouden’: de Duitsers willen voor de buitenwacht, het Rode Kruis, voordoen alsof ze keurige kampen hebben ingericht. Maar in werkelijkheid vallen er duizenden doden.

Een schijnvertoning

Het heftigst om over te lezen is het contrast dat in Auschwitz wordt gecreëerd. Aan de ene kant worden gezinnen uit elkaar gehaald, wordt hun haar afgeschoren en mogen mensen hun eigen kleren niet dragen. Aan de andere kant, het deel waar Dita leeft, mogen de kinderen spelen, zijn er muurschilderingen en is er zelfs onderwijs. Maar de dreiging hangt hier ook in de lucht. Het is allemaal schijn.

Gruweldaden

Deze graphic novel slaat in als een bom. De tekeningen zijn gruwelijk mooi. De woorden zijn precies goed in omvang – soms zegt het beeld genoeg. Je gelooft bijna niet dat dit echt gebeurd is, ook al ken je vele verhalen over de concentratiekampen. Het blijft niet te bevatten dat mensen in staat zijn tot zulke gruweldaden.

Voor wie?

Graphic novels zoals deze zijn belangrijk om jongeren die niet graag veel tekst achter elkaar lezen over de streep te trekken. Het boek is ook uitermate bruikbaar in de lessen geschiedenis of maatschappijleer, ook vanwege de verhaallijn van Fredy die homoseksueel is maar desondanks een unieke positie krijgt in het kamp. Een aanrader voor lezers vanaf 13 jaar, maar zeker niet voor jongere kinderen. De beelden zijn echt heftig en confronterend.

Over het boek

Titel: De bibliothecaresse van Auschwitz
Auteur: Gebaseerd op het boek van Antonio Iturbe, bewerkt door Salva Rubio
Illustrator: Loreto Aroca
Vertaald door: Joke Mayer
Uitgegeven door: Uitgeverij De Fontein
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 136

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen