Het is de zomer van 1997 en in Westerdam is geen enkele tiener veilig. Wie is het volgende slachtoffer van Dirtbag? Daarover gaat De bloedzomer van 1997 van Daniëlle Bakhuis, met illustraties van Sophie Pluim.

Het is de zomer van 1997 en in Westerdam is geen enkele tiener veilig. Wie is het volgende slachtoffer van Dirtbag? Daarover gaat De bloedzomer van 1997 van Daniëlle Bakhuis, met illustraties van Sophie Pluim.

Wie is het volgende slachtoffer?

Al snel wordt duidelijk dat niemand in Westerdam veilig is. Kort nadat Laura is overleden, valt er een nieuw dodelijk slachtoffer. Voor Jasons ogen wordt Alice vermoord door Dirtbag. Er zijn geen andere getuigen, dus niemand weet zeker of Jason de waarheid spreekt. Was het echt Dirtbag? Of is dit een smoes van Jason om onschuldig te lijken?

Dirtbag

Het begon met een spelletje, waarin jongeren een versje opzeggen over Dirtbag: Dirtbag, dirtbag, kom maar gauw, ik ben beslist niet bang voor jou, nimmer heb ik ooit gelogen, ik open nu als eerste mijn ogen.
Niemand kon voorzien dat Westerdam tijdens de zomer van 1997 zou worden opgeschrikt door de komst van de echte Dirtbag. Iemand die steeds verschijnt met een vuilniszak over zijn hoofd. En zijn komst is niet zonder gevolgen…

Een andere realiteit

Doordat het verhaal zich in 1997 afspeelt, zijn er nog geen smartphones. Dat gegeven brengt extra spanning met zich mee: wat als je in gevaar bent en niemand kunt bereiken? Hierdoor is het verhaal veel griezeliger dan wanneer je het in de huidige tijd laat afspelen. Wat zou jij doen als dit in jouw woonplaats gebeurt en je kunt niemand waarschuwen als er gevaar dreigt?

Voor wie?

De bloedzomer van 1997 van Daniëlle Bakhuis, dat uitgegeven is als jeugdhorror, bevat verwijzingen naar enkele bekende urban legends die fans van horror zullen herkennen. Het verhaal is spannend en toegankelijk geschreven. Door de griezelige illustraties van Sophie Pluim is het boek ook erg geschikt voor leerlingen die de stap van B-boeken naar C-boeken maken. De bladspiegel is ruim, de hoofdstukken zijn relatief kort en boven ieder hoofdstuk staat aangegeven welk personage je op dat moment volgt.

Over het boek

Titel: De bloedzomer van 1997
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Illustraties: Sophie Pluim
Uitgegeven door: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 144

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen