Hannah verhuist met haar moeder en twee vaders naar een vuurtoren. De perfecte plek voor dit gezin. Zo begint De kleuren van de zee van Miriam Bruijstens, een heerlijk inclusief verhaal over volledig jezelf kunnen zijn.

Hannah verhuist met haar moeder en twee vaders naar een vuurtoren. De perfecte plek voor dit gezin. Zo begint De kleuren van de zee van Miriam Bruijstens, een heerlijk inclusief verhaal over volledig jezelf kunnen zijn. 

Een nieuw huis

Hannah verhuist met haar moeder en twee vaders naar een vuurtoren. Deze plek is perfect. De vuurtoren staat op het strand waar Hannah dol op is, er is volop historie waarin haar vader David geïnteresseerd is, er zijn een slaapkamer en badkamer op de begane grond die handig zijn voor haar moeder Julie, omdat die MS heeft. En er is ook een werkplaats, waar haar vader Nick aan zijn auto’s kan klussen.

De uitdagingen van Hannah

Hun nieuwe huis is geweldig en Hannah is heel gelukkig, maar ze voelt zich ook verloren. Ze maakt nieuwe vrienden, is op zoek naar haar eigen identiteit en worstelt met haar ADHD. Ze komt vaak te laat, vergeet veel dingen, maar ze is ook enthousiast, lief, betrokken en zit vol energie. Hierdoor is het leven voor Hannah soms uitdagend. Haar vrienden zien vooral die mooie eigenschappen en leren omgaan met de mindere kanten, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk.

Wat is vriendschap?

Hannahs onzekerheid verdwijnt langzaam naar de achtergrond en ze krijg vertrouwen in de vriendschappen die ze sluit. Maar het is ook verwarrend, want Hannah sluit haar nieuwe vrienden gelijk in haar hart. Is dat alleen vriendschap? Of speelt er meer? Wat voor haar omgeving misschien al duidelijk is, is voor Hannah vooral verwarrend.

Een waardevol boek over zoektochten en acceptatie

Wat mooi is aan dit boek is de sterke band tussen Hannah en haar ouders. Ze luisteren naar elkaar en kunnen goed praten, zonder te oordelen. Haar ouders begeleiden Hannah in haar zoektocht, zonder haar te sturen en helpen haar om haar gevoelens te duiden. Dat is wat je alle jongeren gunt, zo’n veilige thuishaven.

Inclusief zonder te forceren

De personages in dit verhaal zijn divers. Ze zijn biseksueel, homoseksueel, non-binair, hebben ADHD of MS. Bruijstens heeft ze in een heerlijk vlot lezend en herkenbaar verhaal verwerkt, zonder dat dit geforceerd overkomt. Daarnaast is het boek allesbehalve stereotiep, het is bijvoorbeeld de vader die kookt en benoemt dat hij weer moet dweilen. Daarnaast gaat het boek niet in op dingen die er  niet toe doen, zoals wie de biologische vader van Hannah is; ze heeft gewoon twee vaders.

Voor wie?

De kleuren van de zee is een mooi verhaal over de zoektocht naar jezelf. Het is herkenbaar voor veel jongeren: met en zonder ADHD, zoekend naar genderidentiteit of voor wie voor het eerst verliefd wordt. Afhankelijk van hoe ver jongeren zijn op het gebied van hun sociaal-emotionele ontwikkeling en interesse in seksualiteit, is het boek geschikt voor leerlingen vanaf ca 14 jaar. 

Over het boek

Titel: De kleuren van de zee
Auteur: Miriam Bruijstens
Uitgegeven door: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 271

Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen