Mirjam Oldenhave schreef met De levens van Lanya een indrukwekkend boek over een Koerdisch meisje dat over haar eigen leven wil beslissen. Oldenhave gebruikte hiervoor het verhaal van haar eigen pleegdochter.
Gevlucht uit Irak
Lanya’s ouders vluchten met hun gezin naar Nederland. Lanya komt in een pleeggezin terecht. Haar ouders zitten op dat moment in een asielzoekerscentrum. Pas na zeven jaar krijgt het gezin een verblijfsvergunning, worden ze als gezin herenigd en kunnen ze een eigen huis betrekken.
Geen gemakkelijke tijd
Haar ouders verwachten dat alles weer wordt zoals het was in Irak, maar Lanya kan dat niet meer. Ze is gewend geraakt aan Nederland en de Nederlandse cultuur. Ze gaat naar school en wil een diploma halen, maar ze weet ook dat haar ouders haar willen uithuwelijken. Ondanks hun beloften dat ze haar school mag afmaken, plannen ze toch een reis naar Irak, waar Lanya kennis zal maken met een man. Haar toekomstige echtgenoot. Lanya is volgens haar ouders al te veel verwesterd.
Wanneer kies je voor jezelf?
Lanya gaat naar haar pleegmoeder Ella, die aangeeft dat ze hulp in kan schakelen als Lanya dat wil. En dat wil ze, want ze wil absoluut nog niet trouwen. Op school gaat ze in gesprek met mensen die haar kunnen helpen om onder te duiken. Ze verbreekt daarmee al het contact met haar familie. Dat is in haar cultuur een grote schande voor de hele familie en dat maakt het voor Lanya een moeilijke keuze. Kiest ze voor zichzelf? Of voor haar familie? Ze besluit onder te duiken en komt in een safehouse terecht. Daar wordt duidelijk dat hiermee nog lang niet alles is opgelost. Integendeel…
Rauw en indringend
Mirjam Oldenhave heeft een directe schrijfstijl die stevig binnenkomt bij de lezer. Er wordt niet om de feiten heen gedraaid, waardoor het een rauw en indringend verhaal is. Helemaal als je weet dat dit een waargebeurd verhaal is. De situatie waar Lanya in verkeert is ontzettend schrijnend, maar tegelijkertijd realiseer ik me dat dit mijn Nederlandse blik op de situatie is en dat dit in veel culturen anders wordt gezien. Voor lezers die niet bekend zijn met de Koerdisch-Iraakse cultuur, kan dit verhaal veel nieuwe inzichten opleveren, terwijl het steun kan bieden aan jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten als Lanya.
Voor wie?
De levens van Lanya is een erg goed geschreven verhaal dat je lang bij zal blijven. Het verhaal wordt verteld door Lanya zelf, alsof ze met je in gesprek is. Zij deelt haar levensverhaal in chronologische volgorde. Het is eerlijk, gedetailleerd en ze draait niet om de feiten heen. Leerlingen vanaf 13 jaar die graag levensverhalen lezen om zich te herkennen in de personages of die verhalen inzetten als venster om andere culturen en gewoontes te verkennen, zullen dit boek absoluut kunnen waarderen.
Over het boek
Titel: De levens van Lanya
Auteur: Mirjam Oldenhave
Illustrator: Carolien Wesselink
Uitgever: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 158
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.