Er valt behoorlijk veel te ontdekken in de graphic novel Marathon van Nicolas Debon, over de marathon van Amsterdam in 1928. Het boek schetst een interessant tijdsbeeld met de hoofdrol voor iemand die in eerste instantie voor velen onzichtbaar was.

Olympische Spelen

In 1928 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in Nederland. Het sportevenement zou scheidingsmuren neerhalen en zorgen dat er broederlijke ontmoetingen plaatsvonden, maar tegelijktijdig streden de deelnemers voor hun land of streefden ze naar een persoonlijke overwinning. Op 8 augustus werd in Amsterdam de marathon gelopen. Het stadion zat vol met toeschouwers om de sporters te zien starten en finishen.

Een volledig beeld

Het verhaal wordt grotendeels getoond door middel van de illustraties. Ze schetsen een beeld van de personages en de omgeving, waarbij naast zwart en wit enkel de kleuren rood en blauw worden gebruikt. Dit zorgt voor sfeervolle beelden die je zelfs het gevoel kunnen geven dat je ook tegen de gure Hollandse wind in moet lopen. Daarnaast lees je opmerkingen over de omstandigheden en het commentaar van een verslaggever.

Een interessant tijdsbeeld

Deze graphic novel laat goed zien hoe het was om in 1928 te leven en een marathon te lopen. Denk aan fotocamera’s uit die tijd, het feit dat het schoeisel in de verste verte niet leek op de schoenen die atleten nu dragen en de manier waarop mensen naar anderen keken. Hoewel de Olympische Spelen meer broederschap nastreefden, wordt ook duidelijk dat er van gelijkwaardigheid nog geen sprake was.

Aanvullende informatie

Achter in de graphic novel vind je meer informatie over de Olympische Spelen in Amsterdam en over Ahmed Boughéra El Ouafi, de winnaar van de marathon. Hoe verging het hem na deze overwinning? Interessant om te lezen, omdat de winnaar veel mensen heeft verrast en de reglementen van die tijd grote gevolgen konden hebben voor sporters.

Voor wie?

Marathon is een interessante graphic novel voor leerlingen die interesse hebben in sport en de geschiedenis van de Olympische Spelen. De hoeveelheid tekst is beperkt, je maakt als lezer vrij veel op uit de illustraties, maar voor meer betekenisgeving moeten de teksten ook zeker gelezen worden. Het taalgebruik sluit aan bij de tijd waarin de marathon plaatsvond en is vrij uitdagend. Hierdoor is deze graphic novel met name geschikt voor leerlingen met een uitgebreidere woordenschat.

Over de graphic novel

Titel: Marathon
Maker: Nicolas Debon
Vertaald door: Dieter Van Tilburgh
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 123
Voor lezers met een uitgebreidere woordenschat vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen