Els Beerten schreef met De rest van ons leven een prachtig verhaal over Fredo Santoro. Fredo vertrekt samen met zijn vader vanuit Italië naar Engeland. Ze bouwen daar een leven op, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Mussolini de kant van Hitler kiest.

Een nieuw leven opbouwen

Na de dood van zijn moeder neemt de 5-jarige Fredo met zijn vader de boot naar Engeland. Ze gaan daar een nieuw leven opbouwen. Fredo groeit er op in de Italiaanse gemeenschap. Zijn vader is kapper en Fredo zal ook kapper worden. Hij leert het vak van zijn vader en ze werken een tijd samen.

Wanneer alles ineens wankelt

Fredo en zijn vader hebben een fijn bestaan opgebouwd in Engeland. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en kiest Mussolini de kant van Hitler. Ineens zijn alle Italianen verdacht. De regering geeft opdracht om alle mannen te deporteren. Fredo is inmiddels een jongvolwassene. Hij weet aan de deportatie te ontkomen en blijft veilig, maar hij weet niet waar zijn vader is. Zal hij hem ooit nog terugzien?

Opgroeien in moeilijke omstandigheden

Het zijn tijden vol onzekerheid. Fredo maakt zich veel zorgen om zijn vader en belandt in een diepe put, waar hij dankzij Father Toni, een geestelijke, weer een beetje uitkomt. Hij zorgt dat Fredo een veilig onderkomen krijgt op het platteland, waar hij samen met de vrouw des huizes de boerderij bestiert. Daarnaast begint Fredo weer met het knippen van mensen uit de omgeving en het kamp bij hen in de buurt.

De rest van ons leven is een verhaal dat de lezer laat zien wat de impact van de oorlog is op opgroeiende kinderen en jongeren. Fredo, die inmiddels een jonge man is geworden, vertelt een groot deel van het verhaal. Later in het verhaal komt er ook nog een andere jongen aan het woord, Vito. Ook hij vertelt over zijn leven, angsten en gedachten.

Een verhaal dat je bijblijft

Wat opvalt is dat de personages uit dit verhaal veel meemaken. Terugdenkend aan dit verhaal schieten mij talloze scènes te binnen die indruk hebben gemaakt, die ik niet snel zal vergeten. Er zit zo ontzettend veel verweven in dit verhaal, zoals historische gebeurtenissen en waardevolle levenslessen, dat je soms even tijd nodig hebt om het verhaal te laten bezinken. Het zijn soms heftige of aangrijpende scènes die tot de verbeelding spreken, doordat Els Beerten dit raak weet te verwoorden. Ze laat de lezer voornamelijk zien wat er gebeurt en legt niet veel uit. Je moet vaak tussen de regels door lezen en zelf conclusies trekken en verbanden leggen.

Voor de ervaren lezer

De rest van ons leven is een prachtig verhaal over het leven, opgroeien, gemis, overleven en je ergens thuis voelen. Doordat niet alles uitgelegd wordt, moet de lezer in staat zijn om de tekst te overzien en verbanden kunnen leggen tussen de gebeurtenissen en het gedrag van de personages. Op basis hiervan krijgt het verhaal een diepere betekenis. Het verhaal is daardoor geschikt voor de ervaren lezer vanaf 14 jaar.

Tip! Wil je meer weten over dit boek en hoe de auteur het geschreven heeft? Luister dan naar aflevering 68 van de Grote Vriendelijke Podcast, waarin Els Beerten te gast is en vertelt over De rest van ons leven.

Over het boek

Titel: De rest van ons leven
Auteur: Els Beerten
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 303
Voor ervaren lezers vanaf 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen