Wat doe je als het thuis niet meer veilig is? In De schuilplaats van Pam Smy besluit Billy om zijn spullen te pakken en weg te lopen. Een indringend verhaal over huiselijk geweld, waarin tekst en illustraties samenvloeien tot een sterk geheel.

Ontsnappen aan de dreiging

Thuis is het niet veilig. Billy’s stiefvader zorgt ervoor dat Billy en zijn moeder niet vrij kunnen leven. Er is continu spanning, ze zijn bang en Billy’s moeder wordt geslagen. Billy heeft geleerd om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Alles moet er netjes uitzien, nergens kan commentaar op gegeven worden, alleen dan is hij veilig. Maar hij wil niet langer bang zijn en overal op moeten letten. Dus besluit hij op een regenachtige herfstavond weg te lopen.

Verstopt op een begraafplaats

Zijn schuilplaats is een volledig overwoekerde bunker op een verlaten begraafplaats. Billy vindt het veel spannender dan gedacht om daar te blijven, maar zet door. Hij verwacht daar niemand tegen te komen, maar dan ontmoet hij een oudere man die het onderhoud van de begraafplaats verzorgt. In ruil voor hulp bij het netjes maken van de begraafplaats belooft de man aan niemand te vertellen dat Billy zich daar schuilhoudt.

Wat gaat er gebeuren?

Terwijl er in het dorp een grootschalige zoekactie op gang komt en een agent ontdekt dat Billy’s stiefvader zijn handen niet thuis kan houden, werkt Billy op de begraafplaats. Hij heeft geen idee waarom hij dit doet, er komt zelden een bezoeker op de begraafplaats, maar de oude man zegt dat hij het vanzelf wel zal ontdekken. De werkzaamheden zorgen voor welkome afleiding, want ondertussen weet Billy ook dat hij gezocht wordt. Hij wil dolgraag weer naar zijn moeder, maar niet als er niets verandert.

Je staat er niet alleen voor

Een van de waardevolle boodschappen in dit verhaal is dat je er nooit helemaal alleen voor staat. Billy voelt zich gezien en gesteund door de man op de begraafplaats, maar ook zijn moeder krijgt steun uit (voor haar) onverwachte hoek. Hoe hopeloos je situatie ook lijkt, er zijn vaak nog steeds mogelijkheden en oplossingen beschikbaar als je om hulp vraagt. Daarnaast ontdekt de lezer ook dat je als buitenstaander het verschil kunt maken door hulp aan te bieden.

Indrukwekkend en indringend

De schuilplaats is een prachtig en indringend verhaal dat je niet snel zult vergeten. Naast het belangrijke maar heftige thema, trekken ook de beeldende taal en de illustraties je het verhaal in. Ze versterken de sfeer en kunnen minder ervaren lezers helpen om voor zich te zien wat er gebeurt. Het is indrukwekkend hoe Pam Smy de tekst en illustraties zo goed laat samenkomen.

Voor wie?

Dit boek, dat redelijk klein van formaat is, is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar. De perspectiefwisselingen zorgen ervoor dat je niet alleen Billy volgt, maar ook op de hoogte blijft van het thuisfront. Het is alleen niet altijd direct duidelijk wie je volgt als het perspectief wisselt. Begeleiding voor lezers met minder leeservaring kan hierbij geen kwaad. Het is een beetje een spoiler voor dit verhaal, maar lezers die hebben genoten van Luna van Pieter Koolwijk, zullen dit verhaal ook interessant vinden, omdat de doden hier ook een rol in spelen.

Over het boek

Titel: De schuilplaats
Auteur: Pam Smy
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgegeven door: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 238
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen