Als Elena’s laatste video op sociale media door de hele wereld gezien en aangevallen wordt, wil ze verdwijnen. In De spin en de sleutel van Anna Woltz reist ze naar de afgelegen boerderij van het vreemde nieuwe gezin van haar tante.

Als Elena’s laatste video op sociale media door de hele wereld gezien en aangevallen wordt, wil ze verdwijnen. In De spin en de sleutel van Anna Woltz reist ze naar de afgelegen boerderij van het vreemde nieuwe gezin van haar tante.

Een creepy gezin

Tijdens de zomervakantie gaat Elena’s moeder voor haar werk een maand naar India. Elena wordt naar het nieuwe gezin van haar tante Loes gestuurd. Dat gezin van Loes klinkt nogal creepy. Loes’ nieuwe partner wilde Loes bij de eerste ontmoeting wegjagen met een zaag en zijn kinderen heten Atlas en Kennedy. Twee jongens, verwacht Elena, maar Kennedy is een meisje.

De enige mogelijkheid

Het liefst was Elena ergens anders heen gegaan, maar dat lukte niet. Waarschijnlijk komt dat door dat stomme filmpje dat de hele wereld nu kent. Elena had een account op sociale media: Leentje fixt alles, maar na haar laatste video ging het volledig mis. Ze heeft haar account verwijderd, gooit onderweg naar haar tante haar telefoon weg en knipt haar haar kort. Zo hoopt ze alles achter zich te kunnen laten, maar dat is lastiger dan ze denkt.

Iedereen z’n eigen uitdagingen

Iedereen in dit verhaal worstelt wel ergens mee. Loes kreeg zeven maanden geleden corona en is nog steeds ziek, en Ivar en zijn kinderen Atlas en Kennedy verloren onlangs hun partner en moeder. Ze laten niet veel los over haar dood, maar het is duidelijk dat ze rouwen. Het hele huis staat vol dozen met kerstversiering, Atlas heeft brand gesticht in de school en Kennedy loopt rond met een lijst met problemen die opgelost moeten worden. Iedereen heeft z’n eigen manier om door te gaan, maar hierdoor ontstaan wel veel geheimen. Elena wil graag helpen, maar de laatste keer dat ze dat probeerde ging alles mis…

Voor wie?

De spin en de sleutel is meeslepend geschreven en zit vol met elementen die nieuwsgierig maken: het lijstje met problemen van Kennedy, ruimtes in huis die afgesloten zijn, de nachtelijke en geheime tripjes van Atlas. Dit houdt de aandacht van de lezer goed vast. Het gaat over de kracht en valkuilen van sociale media en het belang van praten en met elkaar delen waar je mee zit. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken waarin je afwisselend Elena en Atlas volgt. Geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Over het boek

Titel: De spin en de sleutel
Auteur: Anna Woltz
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 191

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen