Wat als kapitein Nemo, een personage dat gecreëerd is door Jules Verne, echt zou hebben bestaan? Die vraag onderzoekt Rick Riordan in het avontuurlijke Dochters van de diepzee. 

Een uitzonderlijke school

Ana Dakkar is eerstejaarsstudent aan de Harding-Pencroft Academie, waar leerlingen opgeleid worden tot de beste maritiem biologen, zeestrijders, navigatoren en onderwaterontdekkingsreizigers ter wereld. Haar twee jaar oudere broer Dev studeert aan diezelfde academie. Hij is de enige familie die ze nog heeft, hun ouders zijn twee jaar geleden omgekomen tijdens een wetenschappelijke expeditie.

Een zware test

Aan het einde van het schooljaar gaan alle eerstejaars op pad, ze ondergaan op zee een test die bepaalt of ze verder kunnen aan Harding-Pencroft. Terwijl ze onderweg zijn gebeurt er op de academie iets verschrikkelijks. Het is duidelijk dat dit het werk van de vijand is. De test is nu niet meer datgene waar ze zich zorgen over moeten maken, er zijn serieuze gevaren.

Acute dreiging

Binnen de academie zijn er vier afdelingen. De eerstejaars zijn hierin onderverdeeld en iedere afdeling heeft een mentor. Ana is mentor van haar afdeling en samen met de andere mentoren zal ze alles op alles moeten zetten om te blijven leven. De vijand zit hun op de hielen en al vrij snel wordt duidelijk dat ze het gemunt hebben op Ana, al begrijpt zij nog niet waarom.

En groots en spannend avontuur

Dochter van de diepzee is een ontzettend avontuurlijk boek. Er gebeurt veel, zoveel dat dit met geen mogelijkheid in deze boekentip te beschrijven is. De lezer zal zich in ieder geval geen moment vervelen. Ana doet bijzondere ontdekkingen over haar afkomst, waardoor ze begrijpt waarom de vijand het op haar heeft gemunt. Tegelijkertijd neemt ze de leiding over de groep en moet ze zorgen dat iedereen veilig is, terwijl ze midden op zee varen, op weg naar een onbekende bestemming.

Een historische basis, vol technologische ontwikkelingen

Als basis voor dit verhaal nam Rick Riordan het verhaal 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne. Dit is het verhaal over kapitein Nemo, die met zijn onderzeeër de Nautilus de wereldzeeën bevaart. In Dochters van de diepzee is dit geen fictief verhaal, Nemo heeft echt bestaan en hij was de wetenschap ver vooruit. De Nautilus zit vol technologie die verbluffend, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk is.

Voor wie?

Dochter van de diepzee is een spannend verhaal dat heel geschikt is voor gemiddelde en ervaren lezers vanaf 13 jaar die van avontuurlijke verhalen houden. Het genre en de technologie die de personages in dit verhaal gebruiken zullen jongens zeker aanspreken, al is het mogelijk dat ze aarzelen doordat het hoofdpersonage een meisje is. Laat leerlingen die twijfelen een stukje lezen, dan ontdekken ze snel genoeg of het verhaal ze aanspreekt.

De verwijzingen naar het verhaal van Jules Verne maken het geen eenvoudig boek, maar het zorgt voor gelaagdheid. De verwijzingen bieden mogelijkheden om na te denken over feit en fictie en maken de lezer misschien ook nieuwsgierig naar het oorspronkelijke verhaal. Soms zullen lezers hun best moeten doen om alle verbanden te blijven zien en te begrijpen wat er verteld wordt, terwijl de spanning ze door het verhaal heen trekt.

Over het boek

Titel: Dochter van de diepzee
Auteur: Rick Riordan
Vertaling: Marce Noordenbos
Uitgever: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 358
Voor ervaren lezers vanaf 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen