De boeken van Caja Cazemier gaan altijd over actuele en maatschappelijke onderwerpen. Zo ook Blauwe dagen, waarin aandacht is voor depressie onder jongeren.

Donkere mist

Janna zit niet lekker in haar vel, is erg onzeker en heeft het gevoel dat ze nergens echt bij hoort. Ze heeft nergens zin in en het lukt haar niet om plezier te maken. Sinds haar vriendje het uit heeft gemaakt is dat eigenlijk alleen maar erger geworden. Ze trekt zich vaak met haar schetsblok of een puzzel terug op haar kamer en zoekt haar vriendinnen niet meer op. Ze kleurt het liefst met donkere tinten die passen bij de donkere mist die in haar hoofd hangt.

De impact van een depressie

Janne kan zich steeds slechter concentreren, er is weinig dat haar nog interesseert, ze slaapt slecht en haalt veel slechtere cijfers dan vroeger. Ook heeft ze het gevoel dat haar vriendinnen haar niet begrijpen. Als ze tijdens de vakantie niets anders doet dan voor de tv hangen zijn haar ouders het ook een beetje zat. Ze begrijpen niets van hun dochter en de sfeer in huis is al tijden slecht door haar gedrag. Haar moeder uit vooral haar frustratie, dus met haar praat Janna niet over hoe ze zicht voelt, maar gelukkig durft ze dit wel met haar vader te delen. Samen besluiten ze naar de huisarts te gaan om erover te praten.

Hulp aannemen

In eerste instantie ziet Janna het niet zitten om naar de huisarts te gaan, hoe kan die haar helpen? Ze is toch niet ziek? Maar haar vader overtuigt haar dat ze ook met zorgen zoals zij die heeft naar de dokter kan gaan. Ze krijgt een doorverwijzing naar de GGZ en leert langzaam maar zeker wat het betekent om depressief te zijn en wat ze zelf kan doen om de negatieve gedachten om te buigen. Al lijkt haar moeder niet echt blij met deze ontwikkeling…

Zeer toegankelijk verhaal over een belangrijk onderwerp

Blauwe dagen is stilistisch gezien niet erg uitdagend, waardoor het erg geschikt is voor minder ervaren lezers. Op een meer ervaren lezer komt het verhaal, en met name het slot, waarschijnlijk wat geforceerd over, maar dat neemt niet weg dat het een waardevol verhaal is voor jongeren. Het laat zien dat het goed is om hulp te vragen en dat het niet aan jouzelf ligt als je psychische klachten ervaart. Ook de kracht van lotgenotencontact en open zijn over wat er speelt komt aan bod.

Voor wie?

Lezers vanaf 12 jaar die zelf ervaring hebben met depressieve gedachten of iemand in hun omgeving hebben die hiermee te maken heeft, kunnen veel aan dit verhaal hebben. Het is herkenbaar geschreven, waardoor jongeren die zelf bekend zijn met depressie zich minder alleen zullen voelen. Door het geslacht van het hoofdpersonage zullen meisjes zich wel eerder aangesproken voelen dan jongens. Tot slot legt het verhaal helder uit hoe het is om een depressie te hebben, waardoor omstanders meer begrip zullen krijgen voor de voor hen ongrijpbare situatie van hun vriend, vriendin of familielid.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Blauwe dagen. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Blauwe dagen.

Over het boek

Titel: Blauwe dagen
Auteur: Caja Cazemier
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 216
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen