Chinouk Thijssen, de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2022, zal met Museumnacht weer veel lezers weten te boeien. Wat zou jij doen als je veel geld kunt verdienen door een nacht in een gesloten museum door te brengen?

Een niet zo gezellig Instamuseum

Het is een jaar geleden dat het Instamuseum zijn deuren sloot nadat er een zeer gewelddadige meervoudige moord is gepleegd. De dader werd doodgeschoten, maar er gaan nog allerlei verhalen rond over de beruchte museumnacht en de moordenaar. Twee YouTubers hebben het er in hun filmpjes over en loven 50.000 euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen.

Het perfecte afscheidsfeestje

Het lijkt de vriendengroep van Ziggy hét perfecte afscheidsfeestje. Ziggy verhuist namelijk naar Londen, omdat haar vader daar een nieuwe baan heeft. Er zijn veel inschrijvingen, maar Ziggy’s vriendengroep wordt uitgekozen om de uitdaging aan te gaan. De enige voorwaarde om het geldbedrag te ontvangen is dat iedereen de volgende ochtend weer levend naar buiten komt. In eerste instantie is de groep enthousiast en lijkt dat een zeer haalbaar doel, maar zodra ze in het museum zijn, slaat de sfeer om.

Een gruwelijke nacht

In het museum staat alles er nog hetzelfde bij als vorig jaar en zijn overal bloedvlekken van de slachtoffers zichtbaar. De verschillende ruimtes krijgen er iets lugubers door, maar niets wijst er nog op dat de jongeren in gevaar zijn. Het duurt echter niet lang voordat er vreemde dingen gebeuren en de jongeren angstig worden. Dat begint met het spel dat klaarligt: Truth or dead. Dat laatste woord lijkt op een schrijffout, maar dat is het niet. Het blijkt een nacht waarin opnieuw wordt gemoord.

Toegankelijke slasher

Museumnacht is geschikt voor leerlingen die houden van horror en slashers, waarin een seriemoordenaar de slachtoffers achtervolgt en op gruwelijke wijze vermoordt. De personages (en lezer) worden niet gespaard en het gaat er vrij heftig aan toe. Per hoofdstuk staat aangegeven hoe laat het op dat moment is. Daarnaast volg je steeds een ander perspectief, waardoor je de personages beter leert kennen. Het zijn best veel personages, maar de wisseling in perspectief is steeds duidelijk aangegeven. Hierdoor is het vrij goed te volgen voor de lezer, al is het in het begin misschien wel even zoeken wie wie is.

Voor wie?

Jongeren vanaf ca. 14 jaar die houden van erg spannende boeken zullen Museumnacht graag lezen. Door de spanning in het verhaal zal de lezer het boek niet snel wegleggen. Wie is de dader in dit verhaal? Waant de geest van de dader van vorig jaar nog rond in het museum? Of is het iemand uit de vriendengroep die kwaad in de zin heeft? Het zijn vragen waar je als lezer zeker antwoord op wilt krijgen.

Voor de meer kritische lezer zal het verhaal wel wat vragen opwerpen en is het niet op alle vlakken even geloofwaardig. Maar voor jongeren die vooral op zoek zijn naar een meeslepend verhaal waar ze zonder al te veel moeite in door kunnen lezen, is dit absoluut een aanrader.

Over het boek

Titel: Museumnacht
Auteur: Chinouk Thijssen
Uitgeverij: Clavis
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 195
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen