24 uur van Marcel van Driel is de twintigste Kluitman novelle. Dit verhaal is een sterke, spannende toevoeging aan deze reeks die voor veel jongeren de drempel om te gaan lezen verlaagt.

Een bijbaan als flitsbezorger

De zestienjarige Claire is flitsbezorger en werkt tijdens de kerstvakantie extra veel. De meeste meiden houden het er niet lang vol, haar collega’s zijn behoorlijk seksistisch, maar Claire wil graag zoveel mogelijk diensten draaien. Haar moeder vindt het maar niets dat Claire dit werk doet, maar dat kan haar niet zo veel schelen. Ze is blij dat ze het huis uit kan.

Een bizarre opdracht

Het is bijna sluitingstijd en Claire begint aan haar laatste rit voor die avond. Ze kijkt ernaar uit om daarna naar haar vriendin te gaan. Ze weet dan nog niet dat haar nacht heel anders zal verlopen. Bij dit laatste adres doen twee jongens open die een pistool op haar richten. De jongens hebben er plezier in om anderen op te jagen. Claire moet alles inleveren en zonder geld, telefoon, jas en schoenen moet ze 24 uur uit handen blijven van de jongens. Lukt dat? Dan krijgt ze 10.000 euro. Lukt dat niet? Dan wordt ze doodgeschoten.

De enige uitweg

Het is een uitputtingsslag. Claire is moe na een lange dag werken en het is koud buiten. Ze mag niemand vertellen wat er aan de hand is, want dan is ze er geweest. De politie inschakelen is dus ook geen optie. Als Claire ontdekt dat de jongens het spel niet eerlijk spelen, ziet ze even geen uitweg meer. Tenzij zij de regels verandert…

Een strakgespannen spanningsboog

In de meeste hoofdstukken in dit verhaal volgt de lezer Claire, maar het eerste hoofdstuk is vanuit het perspectief van een ander personage. Door dit hoofdstuk weet je als lezer meer dan Claire en dat zorgt gelijk voor spanning. Van Driel schrijft met veel vaart, weet de aandacht van de lezer constant vast te houden en spaart de personages (en de lezer) niet. Het verhaal blijft tot het einde toe ontzettend spannend.

Verwijzingen om over door te praten

De verwijzingen en grapjes die de schrijver in het verhaal heeft verwerkt zorgen voor een extra laag. Het brengt af en toe wat luchtigheid in een best wel heftig verhaal. Misschien zullen niet alle jongeren dit opmerken en zijn het met name zaken die oudere lezers herkennen, maar een aantal dingen zal ook door de doelgroep opgemerkt worden, zoals de namen van de twee jongens. Hier kun je goed met je leerlingen over doorpraten. Wat doet de auteur met deze verwijzingen? Heeft het een functie voor het verhaal?

Voor wie?

24 uur is een toegankelijke novelle voor leerlingen vanaf de brugklas. Doordat het verhaal uit korte hoofdstukken bestaat die veel spanning bevatten, is het erg geschikt voor aarzelende lezers. Tegelijkertijd biedt het de meer ervaren lezers ook voldoende uitdaging en aanknopingspunten om over na te denken.

Over het boek

Titel: 24 uur
Auteur: Marcel van Driel
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 105
Voor minder ervaren lezers vanaf 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen