Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

In de novelle Project Evil van Anne Eekhout gaat klas H3B op schoolkamp, tenminste dat denken de leerlingen. In werkelijkheid voert de begeleidende docent een experiment uit.

Wijziging van het plan

Vlak voor vertrek wordt duidelijk dat de tweede docent die mee zou gaan op kamp ziek is. In overleg met de directeur besluit de andere docent dat het schoolkamp toch doorgaat. Ze ziet ineens de mogelijkheid om een interessant experiment uit te voeren, waarbij ze de klas opdeelt in twee groepen: de blauwogen en de bruinogen. Ze krijgen hun eigen verantwoordelijkheden en aan het einde van het kamp worden ze als klas beoordeeld met een cijfer. 

Geboren leiders of niet?

Er worden leiders gekozen, maar kunnen die wel omgaan met de verantwoordelijk en de macht die ze hebben? Al snel loopt de boel uit de hand. Leerlingen voelen zich niet gezien, gepasseerd of onheus bejegend. De leerlingen die een goed cijfer nodig hebben, botsen met de leerlingen die daar niet veel waarde aan hechten en vriendinnen zien elkaar ineens als tegenstanders.

Groepsdruk

Het thema groepsdruk komt al snel naar voren in dit boek. Net als de vraag hoe je als individu in kunt gaan tegen ideeën  waar je het niet mee eens bent. Hoe kun je er in je eentje voor zorgen dat de richting waarin de groep beweegt verandert? Dit wordt gelinkt aan wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Voor wie?

Project Evil is een goed en spannend verhaal met een interessant thema waar je met de klas nog lang over na kunt praten. Hoewel het verhaal niet overal even geloofwaardig is, zal de nieuwsgierigheid naar de afloop van dit experiment ervoor zorgen dat er toch doorgelezen wordt.

Deze novelle leest vlot door en is geschikt voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar. Wel is het goed om te noemen dat er behoorlijke hoeveelheden alcohol worden meegesmokkeld en geconsumeerd. Daarnaast ontbreekt in dit verhaal een trigger warning voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit is niet het hoofdonderwerp, maar komt wel aan de orde, zonder dat dit op een goede manier wordt afgerond.

Over het boek

Titel: Project Evil
Auteur: Anne Eekhout
Uitgegeven door: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 111

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen