Alan Gratz schreef al vaker over de Tweede Wereldoorlog. In zijn boek D-day vertelt hij over een aantal jongeren die zich met gevaar voor eigen leven aan de kust van Frankrijk inzetten om Europa te bevrijden.

Dappere jongeren in een verschrikkelijke werkelijkheid

Het is 6 juni 1944, een dag die de geschiedenis is ingegaan als D-day. Een dag waar een jaar lang naartoe is gewerkt door verschillende legereenheden en mensen in het verzet. Op deze dag wagen onder anderen de zes jonge helden uit dit verhaal hun leven om Europa te bevrijden. Ze sluiten zich aan bij het leger zoals Dee, James, Bill en Henry, gaan bij het verzet zoals Samira’s moeder of helpen de militair verpleegkundigen tijdens D-day zoals Monique.

Verschillende perspectieven vormen samen een geheel

Doordat de auteur de lezer laat meeleven met de zes jonge helden, vorm je je als lezer een aardig beeld over hoe het moet zijn geweest om mee te doen aan de invasie in Normandië. Dee, Bill en Henry komen met schepen aan bij de Franse kust en moeten zich in een verschrikkelijke werkelijkheid storten. James wordt als parachutist gedropt en Samira besluit haar talent als actrice voor het verzet in te zetten als ze ziet dat haar moeder door de Duitsers wordt ontvoerd. En Monique? Die kan na een dag van verschrikkelijke vechtpartijen niets anders doen dan haar talent inzetten en de verpleegkundigen helpen om de gewonde soldaten te verzorgen.

Veel vaart en spanning

D-day was gruwelijk. Er waren heftige vechtpartijen en er vielen veel gewonden en doden. De constante dreiging van de dood is voelbaar door het hele verhaal en de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. De lezer leert de personages kennen en leeft mee. Dit zorgt ervoor dat de lezer wil doorlezen. Want hoewel we weten hoe D-day afliep, is het nog niet bekend of de jongeren die voor die overwinning vechten de bevrijding zelf ook zullen meemaken.

Voor wie?

D-day is een spannend verhaal dat door de korte hoofdstukken, chronologische volgorde, herkenbare personages en spanning vlot doorleest. Gratz schuwt de gruwelen van de oorlog niet. Het is erg geschikt voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar die van stoere verhalen houden.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij D-day. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Voor meer informatie: lesmateriaal bij D-day.

Over het boek

Titel: D-day
Auteur: Alan Gratz
Vertaald door: Carla Hazewindus
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 259
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen