Klimaatverandering. Het is misschien wel het meest besproken onderwerp van de laatste tijd. Maar hoe zijn de klimaatproblemen ontstaan? En wat kunnen we doen? Daarover gaat De toekomst is van ons van Samuel Hanegreefs en Gert-Jan Oosting, een overzichtelijk informatief boek over en voor jongeren die in actie (willen) komen voor het klimaat.

Tastbare informatie

De toekomst is van ons is een boek dat heel gestructureerd informatie biedt over klimaatverandering. Het maakt de gevolgen van klimaatverandering tastbaar door te laten zien wat er nu al speelt. Het gaat onder andere over jongeren die hebben gezien hoe bosbranden hun dorp hebben verwoest, problemen die zijn ontstaan door de stijgende zeespiegel en wetenschappers die schrikken van de resultaten van hun eigen onderzoek. In tekstkaders wordt soms extra informatie gegeven om het geheel beter te kunnen begrijpen.

Inspiratie

De feiten die in dit boek beschreven worden zijn behoorlijk confronterend. Het is geen boek dat alleen vertelt hoe het allemaal de verkeerde kant op gaat, dit boek biedt vooral hoop: er worden allerlei jongeren voorgesteld die zich inzetten voor het klimaat. Op hun eigen manier dragen ze bij met kleinere en lokale initiatieven, of dappere grote stappen zoals het starten van een rechtszaak tegen de overheid.

Prettige structuur

Het boek is opgedeeld in vier delen: waar we staan, hoe het zover heeft kunnen komen, waar we naartoe gaan en waarom er hoop is. Dit geeft een heel prettige structuur. Je wordt in eerste instantie met je neus op de feiten gedrukt en leert in het tweede deel over de oorzaken van de klimaatcrisis. Het derde deel schetst toekomstscenario’s maar legt de nadruk op het feit dat het nog niet te laat is, waarna het vierde deel laat zien wat er allemaal mogelijk is om het tij te keren.

Mondiaal overzicht

Wat erg positief is aan dit boek, is dat het een beeld schetst van de situatie wereldwijd. Het gaat over westerse landen, maar vertelt ook over de gevolgen van klimaatverandering en waardevolle initiatieven in Afrika, die over het algemeen veel minder aandacht krijgen. Het laat zien hoe oneerlijk de klimaatcrisis is: grote groepen mensen hebben er veel meer last van dan anderen, terwijl ze veel minder hebben bijgedragen aan het probleem. Daarnaast toont het ook hoe moeilijk en gevaarlijk het is om in landen zoals China actie te voeren, maar dat het niet onmogelijk is. Ook daar wonen dappere activisten die zich ondanks de gevaren blijven inzetten voor een betere toekomt. Wat in het hele boek doorklinkt is een boodschap van hoop.

Voor wie?

Dit boek is uiteraard erg geschikt voor iedereen die meer wil weten over klimaatverandering en zich (meer) wil inzetten voor een betere toekomst. Het is een toegankelijk geschreven boek dat je kunt aanreiken aan leerlingen vanaf 12 jaar. De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk.

Schoolbreed aandacht voor lezen

De toekomst is van ons is erg geschikt om fragmenten uit te lichten tijdens de les Nederlands, maar het past ook erg goed bij aardrijkskunde en maatschappijleer. Geef dit boek door aan je collega’s, laat deze docenten iets over het boek vertellen of de inhoud gebruiken om nieuwe thema’s te introduceren. Zo besteden jullie schoolbreed aandacht aan lezen, waarbij boeken aansluiten bij de vakinhoud van de betreffende docent.

Doorlezen?

Zoek je meer titels waarin aandacht wordt besteed aan het klimaat? Denk dan ook aan Palmen op de Noordpool van Marc ter Horst, Winnen van de wereld van Mark Boode, Dwarsloper van Mijke Pelgrim en Hoe je alles kunt veranderen van Naomi Klein.

Over het boek

Titel: De toekomst is van ons
Auteur: Samuel Hanegreefs
Illustrator: Gert-Jan Oosting
Uitgegeven door: Clavis
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 101
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen