Staan we machteloos als het gaat om klimaatverandering? Of kunnen we nog iets doen? Daar gaat Winnen van de wereld van Mark Boode over. Een verhaal over Yanna, die besluit actie te voeren om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Klimaatdag

Op school wordt een klimaatdag georganiseerd. Alle docenten besteden aandacht aan dit onderwerp. Helaas allemaal met hetzelfde filmpje van Gretha Thunberg, waardoor Yanna’s klas er al snel klaar mee is. Maar dan staat het stilste meisje uit de klas op. Op de laptop van de docent zoekt ze een filmpje op over de extreme kap van bossen in Ecuador. Het meisje vertelt dat ze daar vandaan komt en dat ze moesten vluchten, omdat bulldozers hun dorp hebben platgewalst. De hele klas luistert ademloos.

Tijd voor actie

Yanna twijfelt of ze die vrijdag mee zal doen aan de schoolstaking voor het klimaat. Ze legt het voor aan haar beste vriendin Evi, die eigenlijk altijd alles bepaalt. Evi besluit dat ze niet gaan staken voor het klimaat. Maar het knaagt bij Yanna. Het verhaal van haar klasgenoot heeft iets in beweging gezet. Ze kan het gevoel niet negeren, maar heeft geen idee wat ze kan doen.

Green rebels

Dan wordt Yanna tijdens een voetbalwedstrijd door de tegenpartij onderuit gehaald en dat blijkt een waardevolle confrontatie te zijn. Na een kort gesprek wordt uitgenodigd om eens langs te komen bij de Green Rebels. Yanna vindt het ontzettend spannend, maar besluit te gaan. En eerlijk is eerlijk, ze kijkt er ook wel een beetje naar uit om een keer iets zonder Evi te doen. Yanna voelt zich welkom bij de Green Rebels, maakt al snel nieuwe vrienden en is blij dat ze eindelijk iets kan doen tegen klimaatverandering. Op een vreedzame manier.

Mag een leugentje voor het klimaat?

Maar het is ook lastig, want ze houdt geheim dat ze zich bij de Green Rebels aansluit en moet daarom leugentjes verspreiden. Ze lijken in eerste instantie onschuldig, maar hebben grote gevolgen en Yanna worstelt daarmee. Ze raakt steeds meer verstikt in haar eigen leugens, verliest haar beste vriendin en thuis staat de sfeer ook behoorlijk onder druk.

Aansluiten bij belevingswereld

De opstandigheid van jongeren en hun gedrag zijn erg herkenbaar. Ook de onderwerpen waar jongeren zich, naast het klimaat, mee bezighouden zijn goed in het verhaal opgenomen. Daarnaast geeft het verhaal een goed beeld van de frustratie die speelt bij (jonge) activisten, omdat lang niet iedereen begrijpt waarom ze zich zo druk maken. De manier waarop dit is uitgewerkt komt soms wat geforceerd over, maar de boodschap blijft steeds helder: klimaatverandering verdient de nodige aandacht.

Voor wie?

Winnen van de wereld gaat over een belangrijk actueel onderwerp waar veel jongeren zich momenteel mee bezighouden. Het is een inspirerend verhaal over hoe je op een positieve manier bij kunt dragen aan aandacht voor klimaatverandering en hoe je anderen kunt laten zien dat dat nodig is. De structuur van het verhaal kan voor minder ervaren lezers uitdagend zijn. Het verhaal bevat notities van Yanna over een actie die pas later in het verhaal plaatsvindt. De notities zijn hierdoor lastiger te plaatsen. 

Tot slot vind je achter in het boek praktische tips van activisten, websites en bronnen die gebruikt zijn voor dit verhaal.

Over het boek

Titel: Winnen van de wereld
Auteur: Mark Boode
Illustraties: Ineke Goes
Uitgegeven door: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 223
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen