In Dagboek van een natuurjongen beschrijft de vijftienjarige Dara McAnulty hoe hij de wereld door de seizoenen heen ziet veranderen. Een bijzonder verhaal in poëtische taal over een dappere autistische jongen, zijn familie en de natuur.

Een verhaal vol verwondering

Dara begint zijn verhaal in de lente. Hij vertelt over de bomen en planten die weer beginnen te bloeien, insecten en vogels die weer verschijnen. Wat opvalt is dat hij vol verwondering en met volle aandacht kijkt naar wat er gebeurt en dit beeldend weet te verwoorden. Als lezer voel je zijn enthousiasme voor de natuur en de dieren die daarin leven, Dara voert je mee, dieper het verhaal in.

Dara de jonge activist

Tussen zijn beschrijvingen door deelt Dara zijn observaties over de kwetsbaarheid van de natuur, het verdwijnen van vele diersoorten en klimaatverandering Hij vertelt dat hij actief is op twitter en daar contact heeft met andere activisten. Hij is spreker op bijeenkomsten en probeert jongeren bij elkaar te brengen om meer bewustzijn te creëren voor klimaatproblemen. Al op jonge leeftijd weet hij als natuurbeschermer en milieuactivist veel anderen te bewegen en te inspireren. Hij maakt mensen bewust van de klimaatproblematiek en maakt zich zorgen, maar is tegelijkertijd ook hoopvol.

Autisme

De lezer verkent Dara’s wereld vanuit het perspectief van een autistische tiener. Dara, zijn moeder, broertje en zusje zijn autistisch en dat vormt hun leven. Ze zijn samen met hun vader, die als enige niet autistisch is, een heel hecht gezin dat graag de natuur in trekt. Dara deelt naast zijn natuurobservaties ook de uitdagingen die hij tegenkomt als autistische jongen. Hij vertelt hoe moeilijk het soms is om te leven in een wereld die niet is ingericht voor mensen zoals hij en hoe lastig het is om vriendschappen te sluiten. Hij wordt gepest en activiteiten en omgevingen waar veel prikkels aanwezig zijn, kosten hem, net als sociale interactie, veel energie.

Beschrijvingen die tot de verbeelding spreken

Door zijn autisme beleeft Dara dingen intenser. Dit weet hij ook zo op te schrijven, waardoor het verhaal tot de verbeelding spreekt. De euforie die Dara voelt als hij iets bijzonders meemaakt in de natuur, de observaties en emoties die hij daarbij ervaart, het is bijna alsof je het zelf ook meemaakt.

Voor wie?

Dagboek van een natuurjongen is geschikt voor de goede lezer vanaf 13 à 14 jaar. Het boek is niet sterk plot gedreven, maar vooral beschrijvend. Hierdoor is het minder geschikt voor minder ervaren lezers. Dara maakt wel een ontwikkeling door en dat krijgt de lezer ook zeker mee, maar dat gaat op in het geheel en voert niet de boventoon.

Dara heeft een geweldige schrijfstijl, zeker als je je realiseert dat hij nog maar 15 jaar oud is. Hij deelt veel kennis, vertelt zijn verhaal op een poëtische wijze en gebruikt zeer rijke taal. Voor leerlingen die dit niet gewend zijn, is het misschien even wennen, maar (autistische) jongeren die ook veel interesse hebben in de natuur, zullen zeker genieten van dit hoopvolle verhaal.

Over het boek

Titel: Dagboek van een natuurjongen
Auteur: Dara McAnulty
Vertaald door: Annemie de Vries
Uitgeverij: Balans
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 271
Voor goede lezers vanaf 13 à 14 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen