Hoe overleefde de mens zo’n 10.000 jaar geleden? Daar schetst Davide Morosinotto een goed beeld van in De laatste jager. Een avontuurlijk verhaal waarin een groep vrienden probeert te overleven nadat een enorme vlammenzee hun stam heeft verwoest.

Een buitenbeentje in de groep

Roqi voelt zich vaak alleen in de vriendengroep. Ze zijn tijdens dezelfde maan geboren en dus even oud, maar hij is de enige die zijn gave nog niet heeft ontdekt. Ama heeft bijvoorbeeld de Gave van Verhalen en Koto de Gave voor Stenen. Als de vrienden op jacht zijn, ontdekt Roqi ook eindelijk zijn gave doordat hij de Heer van het Woud doodt. Hij heeft de Gave om te Doden, maar of hij daar nu zo blij mee is?

De brand die alles verwoest

Vlak nadat Roqi de Heer van het Woud, een bladkauwer, heeft gedood, gebeurt er een ramp. Dieren slaan op de vlucht en al snel wordt duidelijk waarom: het bos staat in brand. De groep weet te overleven en gaat op zoek naar het kamp waar hun stam verbleef, maar alles is verwoest. Niemand heeft het overleefd en de vrienden zijn volledig op zichzelf aangewezen.

Hoe kunnen ze overleven?

Ze zijn maar met z’n zessen en hebben nog lang niet alles geleerd om te kunnen overleven, maar ze doen hun best. Ze vlechten nieuwe touwen en manden, zoeken in de as naar speerpunten, maken daar nieuwe speren van en zoeken naar eten. Hoe langer ze op eenzelfde plek blijven, hoe minder voedsel daar is, dus ze moeten zich verplaatsen. Maar waarheen? Waar is het veilig? En hoe kunnen ze een voedselvoorraad aanleggen voor de winter?

Een realistisch inkijkje in het verleden

De laatste jager van Davide Morosinotto is een avontuurlijk verhaal dat een realistisch inkijkje geeft in hoe het leven er 10.000 jaar geleden uit heeft kunnen zien. Denk aan het gebruik van gebaren om geluidloos te communiceren tijdens de jacht, zodat je de dieren niet verjaagt, of manieren om vuur te maken. Want hoewel vlammen hun hele stam hebben verwoest, houden ze de groep ook veilig tijdens de nacht.

Voor wie?

Dit verhaal is erg geschikt voor jongeren die houden van avontuurlijke, historische verhalen. Dieren worden beschreven aan de hand van hun eigenschappen, zoals een bladkauwer en een dikhuid, waardoor het boek met weinig ingewikkelde termen begrijpelijke beelden schetst. Soms weet je niet precies over welk dier het gaat, maar je kunt je er wel een voorstelling bij maken. Minder sterke lezers zullen deze omschrijving ook begrijpen.

Het verhaal speelt zich net als Offerkind van Rob Ruggenberg en Het lied van de vreemdeling van Linda Dielemans af in een ver verleden waar steeds meer over bekend wordt. Tip deze titels dan ook zeker aan je leerlingen als ze De laatste jager met plezier hebben gelezen (of andersom!). Is je leerling toe aan meer uitdaging? Dan zijn de andere titels van Morisinotto een aanrader, zoals De allergrootste. Deze boeken zijn net zo avontuurlijk, maar dikker en vragen hierdoor iets meer van de leerling.

Over het boek

Titel: De laatste jager
Auteur: Davide Morisinotto
Vertaald door: Manon Smits en Pieter van der Drift
Uitgegeven door: Pelckmans
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 300
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen