Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Hoeveel zou jij ervoor overhebben om een ernstig zieke vriendin te laten genezen? Peter ruilt met dit doel zijn schaduw in, maar daar kan hij nog weleens spijt van krijgen. Hoe dat zit, lees je in Schaduw van Timo Parvela, met illustraties van Pasi Pitkänan.

Een ruil met grote gevolgen

Op een nacht verschijnt er een raar wezentje aan Peters bed. In ruil voor Peters schaduw kan hij een wens in vervulling laten gaan. Peter wenst dat zijn beste vriendin Sara, die ernstig ziek is, weer beter wordt. Dat gebeurt, het is een wonder, maar de volgende dag is Sara we haar oude zelf.

Peter raakt zichzelf juist steeds meer kwijt. Niet alleen zijn schaduw is verdwenen. Hij voelt zich koud, is snel boos en verliest zijn zorgzame karakter. Hij had nooit verwacht dat afstand doen van zijn schaduw zulke grote gevolgen kon hebben.

Een mysterieus cadeau

Met kerst vindt hij in de cadeaumand een klein pakje. Zijn naam staat erop en er zit een belletje in. Peter begrijpt er niets van en legt het in een kast. Totdat hij doorkrijgt dat dat belletje bijzondere krachten heeft. Van wie heeft hij het gekregen? En zit zijn schaduw daarin? Peter gaat op onderzoek uit, maar dat is niet zonder gevaar.

Spannende fantasy

Naast het verhaal over Peter en Sara, volgt de lezer ook een aantal andere personages. Het zijn aardmannetjes, een schaduwwever en elfen uit andere werelden met bijzondere krachten. Er gaat iets behoorlijk mis in die wereld, waardoor er gevaar dreigt voor iedereen. Lukt het om het tij te keren?

De sfeervolle illustraties van Pasi Pitkänen dragen absoluut bij aan de leeservaring. Ze tonen hoe de elfen en aardmannetjes eruitzien en schetsen een beeld van de omgeving.

Voor wie?

Schaduw is het eerste deel uit een serie. Het is geschikt voor lezers vanaf ca. 11 jaar die enige leeservaring hebben. Het perspectief wisselt namelijk af en toe en dit wordt niet aangegeven. Langzaam maar zeker wordt het een en ander duidelijk, maar er blijven ook nog veel vragen openstaan. Dit deel uit deze serie heeft een open einde en bevat enkele hoofdstukken uit het volgende boek, die de lezer nieuwsgierig maken naar het vervolg.

Over het boek

Titel: Schaduw. 1
Auteur: Timo Parvela
Illustrator: Pasi Pitkänen
Vertaald door: Sophie Kuiper
Uitgegeven door: Condor
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 189

Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen