Henk Hardeman schreef met Wat gebeurde er met David? een verhaal vol mysterie. Bobbies broer David verdween zeven jaar geleden en niemand weet wat er met hem is gebeurd. Nu is de familie terug op de plek waar ze David voor het laatst hebben gezien.

Een vakantie met het gezin

Bobbie baalt als een stekker, want een vakantie met vrienden zit er dit jaar niet in. Bobbies moeder had namelijk al een midweek Groenparcs geboekt voor het gezin. Het is misschien wel de laatste keer met hun viertjes, nu Bobbie ouder wordt.

Overbezorgd

Als Bobbie samen met zusje Sanne het park gaat verkennen is hun moeder erg beschermend. Bobbie mag Sanne geen moment alleen laten en ze moeten bereikbaar blijven. Dat komt niet uit het niets, want hun broer David is zeven jaar geleden verdwenen. Er is met man en macht naar hem gezocht, maar ze vonden geen enkel spoor van hem. Hun moeder blijft hoop houden dat hij terugkomt, maar die kans wordt steeds kleiner.

Verwerking

Bobbies moeder zit in therapie om de verdwijning van David te verwerken en in het kader daarvan zijn ze nu op Groenparcs. In dit park verdween David en het valt hun moeder zwaar om hier terug te zijn. Ondertussen heeft Bobbie andere jongeren ontmoet die ’s avonds naar een verteller bij het kampvuur gaan. Ze nodigen Bobbie ook uit. Het kost wat moeite, maar Bobbies ouders stemmen in.

Bij het kampvuur denkt Bobbie Sanne kort te zien en besluit op onderzoek uit te gaan, want Sanne mocht helemaal niet mee. Wat deed ze daar en waar is ze naartoe gegaan? Bobbie belandt in het donkere bos. Er zijn geluiden die lijken op een achtervolging. Wat is er aan de hand? Is Bobbie wel veilig? En Sanne? Heeft dit te maken met de verdwijning van David?

Een toegankelijke novelle

Wat gebeurde er met David? verscheen in de Best of YA XS-reeks. Het beslaat maar 101 pagina’s, bevat korte hoofdstukken en heeft een ruime bladspiegel en directe taal. Dit maakt de novelle erg geschikt voor leerlingen die weinig leeservaring hebben. Zij hoeven zich naast het lezen niet bezig te houden met vergelijkingen of complexere verhaalconstructies.

De opeenvolging van de gebeurtenissen die zorgen voor een langzame opbouw in het verhaal en het mysterie rond David, leiden de lezer door het boekje. Op dit niveau vindt de ontwikkeling in het verhaal ook plaats. De personages blijven door die focus en de beperkte omvang wel wat vlak.

Voor wie?

Interessant aan dit verhaal is dat het niet duidelijk is of Bobbie een jongen of meisje is. De lezer kan op basis van opmerkingen eigen conclusies trekken, maar dat kan twee kanten op gaan. Hierdoor is de novelle geschikt voor jongens en meisjes vanaf ca. 13 jaar die beperkte leeservaring hebben.

Zijn leerlingen enthousiast over dit boek en zijn ze toe aan meer uitdaging? Dan kan Wie is Adam Westerman? van dezelfde auteur een mooie volgende stap zijn. In dit boek zijn de personages minder vlak en is het verhaal uitdagender. Het biedt ook meer aanknopingspunten om een gesprek over te voeren dan de novelle, waarmee je de leesontwikkeling van de leerling stimuleert.

Over het boek

Titel: Wat gebeurde er met David?
Auteur: Henk Hardeman
Uitgever: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 101
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen