Series als Squid Game zijn erg populair onder jongeren en daar speelt Cis Meijer met Game on op een slimme manier op in! In deze jeugdthriller krijgen vijf jongeren de kans om mee te doen aan een populaire YouTube-serie, maar dat blijkt uitdagender te zijn dan verwacht…

Een mooie kans

De vijf vrienden Noor, Sky, Eline, Daan en Jordi ontdekken dat de populaire YouTube-serie Breakpoint kandidaten zoekt voor het nieuwe seizoen. Ze zijn ontzettend enthousiast, want als ze mee kunnen doen zijn ze in één klap bekend! Ze besluiten zich in te schrijven en wachten af.

Tegenslag

Ondertussen speelt er van alles en gebeuren er nare dingen. De jongeren zijn op zoek naar hun identiteit, ze zijn veel bezig met hun uiterlijk en hoe ze overkomen. En dan wordt Sky in elkaar geslagen en beroofd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wie heeft dit op zijn geweten? De daders worden niet gevonden en Sky herstelt langzaam van de aanval. En dan komt er een mail binnen…

Al uitdagend voordat het spel begint

Breakpoint stuurt een bericht: ze zijn geselecteerd voor een speciale editie van het spel! Een soort van Breakpoint 2.0, een geheime editie waar veel geld mee valt te verdienen. Nog voordat het officiële spel van start gaat, krijgen de jongeren een persoonlijke opdracht die ze moeten uitvoeren. Hiermee moeten ze aantonen dat ze geen angst en grenzen kennen. De opdrachten zijn niet mals, maar het lukt de groep om ze uit te voeren.

Op naar de grote finale

Voor de finale wordt de groep opgehaald op een afgesproken punt. Ze moeten hun telefoons inleveren en dan kan het avontuur beginnen! Voor vertrek wordt al duidelijk dat de onderlinge verhoudingen niet zo goed zijn als gedacht. Er zijn irritaties en de spanning stijgt. Hebben deze vrienden alles voor elkaar over om die grote pot geld te winnen?

Een maatschappelijke thriller

Cis Meijer werd voor dit boek geïnspireerd door de populaire serie Squid Game, een serie die door veel jongeren is bekeken. Game on is een verhaal over een gevaarlijk spel, waarbij deelnemers grenzen overgaan. Maar het is ook een verhaal over persoonlijke uitdagingen en dan met name het hebben van een verstoorde relatie met je lichaam en eten, die onder andere wordt veroorzaakt door trends op sociale media. Wat jammer is, is dat er weinig concrete tips in staan die je kunt toepassen als je denkt dat iemand in jouw omgeving een verstoorde relatie met eten heeft. Bespreek je dit boek klassikaal of met een groepje leerlingen? Koppel er dan een onderdeel aan waarin je met leerlingen in gesprek gaat over dit onderwerp en ze tips geeft over waar ze terecht kunnen voor meer informatie en/of hulp als ze hier zelf mee te maken hebben.

Voor wie?

Game on wordt verteld vanuit het perspectief van Noor, Sky en een anoniem personage. Door de wisseling in perspectief leer je de verschillende personages goed kennen. Daarnaast sluit het verhaal door de aandacht voor populaire series en trends op sociale media goed aan bij de leefwereld van jongeren. Het is een heel geschikt verhaal voor leerlingen vanaf de brugklas die houden van spannende verhalen.

Game on won in 2023 de Prijs van de Jonge Jury.

Wil een leerling verder lezen in een spannend verhaal waarin een game-element zit? Reik dan Museumnacht van Chinouk Thijssen aan.

Over het boek

Titel: Game on
Auteur: Cis Meijer
Uitgegeven door: De Fontein
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 239
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen