Een verhaal over jezelf zijn, tijdreizen en muziek met flink wat uitdagingen voor de hoofdpersoon. Dat is Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch. Een verhaal dat veel leerlingen zal boeien.

Een verhaal over jezelf zijn, tijdreizen en muziek met flink wat uitdagingen voor de hoofdpersoon. Dat is Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch. Een verhaal dat veel leerlingen zal boeien.

Een reis naar het onbekende

Jimi heeft na de repetitie van zijn band een bijzondere ontmoeting met een vrouw. Ze waarschuwt hem om niet verder te gaan, maar hij is nieuwsgierig. Als hij de trap op gaat, zal hij naar het verleden reizen. Daar zal hij een persoonlijke opdracht krijgen die hij moet vervullen voordat hij weer naar huis kan terugkeren.

Jimi besluit de trap toch op te gaan en belandt in New York. Het is daar 10 september 2001, een dag voor de aanslagen op het WTC in deze stad. Hij heeft nog geen idee wat zijn opdracht is en let goed op of hij hints ziet. De hints bestaan uit schijnbaar toevallige ontmoetingen en uit muzikale aanwijzingen.

Belangrijk historisch moment

Buddy Tegenbosch schreef met dit boek een spannend verhaal dat je niet snel loslaat. Jimi bevindt zich voor zijn opdracht namelijk op de ochtend van de aanslagen op de bovenste verdieping van een van de torens van het WTC. Op deze manier wordt deze belangrijke historische gebeurtenis op een toegankelijke manier bij jongeren onder de aandacht gebracht. Gaat het hem lukken om zijn opdracht uit te voeren en op tijd weer buiten te zijn?

Muzikale verwijzingen

Muziek is belangrijk in Jimi’s leven. Hij speelt in een band en draait vaak platen uit de collectie van zijn overleden vader. Het verhaal zit vol muzikale verwijzingen en achterin het boek vind je een lijst met alle nummers die in dit boek voorkomen. De aanwijzingen bestaan uit delen van (Engelse) songteksten die Jimi goed kent. Ook Jimi’s naam is een verwijzing naar zijn liefde voor muziek.

Onnadrukkelijke representatie

Die naam heeft hij zelf gekozen, want Jimi is een jongen die werd geboren in het lichaam van een meisje. Zijn transitie is niet het belangrijkste onderwerp van het verhaal, maar speelt uiteraard wel een rol. Het is een belangrijk onderdeel van zijn leven en zorgt voor de nodige uitdagingen. Door wat hij heeft doorgemaakt heeft Jimi bijvoorbeeld last van paniekaanvallen. Het is erg prettig dat er op onnadrukkelijke wijze aandacht is voor deze onderwerpen.

Voor wie?

Jimi Fender Johnson is een heerlijk en rijk verhaal. Ik verwacht dat het veel leerlingen vanaf 13 jaar zal boeien. Jimi worstelt met dingen waar veel jongeren mee bezig zijn, zoals: verliefdheid, geaardheid, gender en de zoektocht naar wie je zelf bent. Het is vlot geschreven, boeiend en door de spanning in het verhaal zal de leerling door willen lezen om te ontdekken hoe het afloopt.

Over het boek

Titel: Jimi Fender Johnson
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Best of YA
Verschenen in: 2023
Aantal pagina’s: 256
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen