Al haar vriendinnen vliegen in de vakantie naar een zonnig oord, behalve Noor. Haar ouders hebben een of ander stom zomerkamp voor haar geboekt. In Rugzwemmen van Marc ter Horst lees je hoe dat is gekomen. En hoe dat afloopt.

Al haar vriendinnen vliegen in de vakantie naar een zonnig oord, behalve Noor. Haar ouders hebben een of ander stom zomerkamp voor haar geboekt. In Rugzwemmen van Marc ter Horst lees je hoe dat is gekomen. En hoe dat afloopt. 

Activistisch gezin

Van jongs af aan gaat Noor mee naar klimaatdemonstraties. Ze weet niet beter, maar of ze dit nu echt zelf wil? Ze begint zich steeds meer af te zetten tegen de ideeën van haar ouders. Ze is het zat dat zij door de keuzes van haar ouders altijd andere dingen doet dan haar vriendinnen. Dit jaar gaan ze bijvoorbeeld niet op vakantie omdat ze hun huis gaan isoleren, terwijl al Noors vriendinnen in het vliegtuig naar de zon stappen. 

Het Spetterkamp

Noor is volgens haar ouders de laatste tijd wat somber. Noor vindt dat niet zo gek als je opgroeit met doemverhalen over het klimaat. Om haar op te vrolijken hebben Noors ouders een zomerkamp voor haar geboekt. Het heet het Spetterkamp en Noor heeft vanaf het begin af aan geen zin om te gaan.

Ontdekken wie je zelf bent

Op het allerlaatste moment besluit Noor niet op de trein te stappen maar naar haar lievelingsstrandje te gaan. Ze overnacht in de buitenlucht en dat valt nogal tegen, maar het is in ieder geval wél haar eigen keuze. En daar begint haar zoektocht naar wat ze zelf eigenlijk wil.

Houdt de aandacht vast

Voor leerlingen die weinig leeservaring hebben is dit een heel fijn boek. Marc ter Horst weet als geen ander de aandacht vast te houden door je nieuwsgierig te maken met cliffhangers aan het eind van de hoofdstukken, door een personage plotseling even te laten schreeuwen of andere dingen die ingaan tegen je verwachtingen. Zo haalt hij ook de lezer die moeite heeft zich te concentreren steeds weer terug naar het verhaal. 

Voor wie?

Rugzwemmen is een verhaal vol humor, met een onverwachte vriendschap en veel gevoelens die voor jongeren herkenbaar zijn.  Het gaat over de behoefte om je af te zetten tegen je ouders, een eigen stem te hebben in wat je doet en ontdekken wie je bent en waar jij blij van wordt. Geschikt voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar. 

Over het boek

Titel: Rugzwemmen
Auteur: Marc ter Horst
Uitgegeven door: Gottmer
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 224

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen