In Kilometers zonlicht van Marike Goslinga ontmoeten Peer en Leonne elkaar tijdens een wandeltocht. Het liefst blijven ze zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt, maar dat blijkt lastig te zijn als je dezelfde route loopt.

Een goede reden

Leonne loopt samen met haar moeder het Pieterpad en maakt onderweg vlogs. Hun doel: laten zien dat je ook op een duurzame manier vakantie kunt vieren. Leonne maakt zich veel zorgen om het klimaat en heeft zich een periode heel slecht gevoeld. Nu gaat het gelukkig weer een stuk beter, maar ze is niet gerust over de manier waarom veel mensen met de planeet omgaan.

Peer loopt dezelfde route. Hij wil vooral ontsnappen aan alles wat zich thuis afspeelt: de ruzies, zijn slechte cijfers en misschien loopt hij ook wel weg van zichzelf. Hij loopt het Pieterpad om te bewijzen dat hij het kan: zelfstandig zo’n stuk lopen, zonder smartphone. Het is best eenzaam, maar al snel ontmoet hij Leonne en haar moeder Margot.

Wat vertelt hij niet?

Margot nodigt Peer uit om mee te eten. Vlak voordat hij aansluit voor het eten besluit hij de beste versie van zichzelf te worden, gewoon om te kijken hoe dat is. Hij bedenkt een nieuwe naam voor zichzelf: Mick. Mick is een stoere jongen die altijd wat te zeggen heeft en dat komt Peer goed uit, want vanaf de eerste ontmoeting is hij in de ban van Leonne en haar prachtige ogen.

Leonne heeft al snel door dat de jongen liegt over zijn naam. En waarschijnlijk ook over de reden dat hij het Pieterpad loopt. Er ontstaat een spanning tussen de twee die een afstand creëert, maar tegelijkertijd ook zorgt voor aantrekking. Wat vertelt Mick niet? En waarom voelt ze zich zo vreemd bij hem in de buurt? Ze kan hem duidelijk niet vertrouwen…

Onvermijdelijke ontmoetingen

Peer besluit de volgende morgen zo vroeg mogelijk te vertrekken, zodat hij Leonne en haar moeder kan ontwijken. Hij pakt zijn spullen en loopt door, maar als je allebei dezelfde route loopt, is de kans groot dat je elkaar weer tegenkomt. En dat gebeurt dan ook. Hun paden blijven elkaar kruisen, hoe hard ze ook hun best doen om elkaar te ontlopen. 

Een verhaal vol persoonlijke ontwikkeling

Leonne en Peer leren veel over zichzelf door de ontmoetingen die ze hebben. Leonne maakt veel meer in Peer los dan hij wil. Zijn leugens stapelen zich op en zitten hem in de weg. Ondertussen maakt Leonne kennis met een meisje waar ze tot haar eigen verbazing meer voor voelt dan verwacht. Is het verliefdheid? Of iets anders?

Voor wie?

Kilometers zonlicht van Marike Goslinga speelt zich af tijdens de eerste etappes van het Pieterpad in het noorden van Nederland. Het perspectief wisselt tussen Leonne en Peer, waardoor de lezer op de hoogte is van de gedachten van beide personages. Zo weet je als lezer steeds net iets meer dan het personage waarover je leest.

Peer en Leonne leren in dit verhaal van nog geen 200 pagina’s veel over zichzelf en dit is voor lezers vanaf ca. 12 jaar een interessante en herkenbare ontwikkeling om te volgen. Een fijn en zomers verhaal over belangrijke onderwerpen dat lichtvoetig leest.

Over het boek

Titel: Kilometers zonlicht
Auteur: Marike Goslinga
Uitgegeven door: Leopold
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 190
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen