Thijs Goverde schreef met Eenbeen een ijzersterk verhaal over hoe het leven er over ruim honderd jaar uit kan zien. En waarschijnlijk is dat niet hoe jij verwacht dat het is.
Familie Somers
Het is 2136. Roosmarijn is dertien en woont met haar ouders en broertje Thomas in een boerderij op het platteland. Ze verbouwen groenten, fruit en noten en leven erg zuinig. Alles wat je nieuw koopt of aan energie verbruikt, levert namelijk plusjes op. Doe je iets weg? Dan krijg je minnetjes. De familie Somers staat flink in de min en dat is positief. Dat geeft ze namelijk meer mogelijkheden dan mensen die in de plus staan.
Opvangen van een soldaat
Dan krijgt de familie Somers een brief. Ze moeten een soldaat opvangen. Hij is gewond geraakt in de oorlog en kan niet meer vechten. Vooral Thomas kijkt reikhalzend uit naar zijn komst, want Thomas wil zelf ook het leger in. Maar het valt behoorlijk tegen. Ze krijgen de onvriendelijke soldaat Memet in huis, die veel drinkt. Roosmarijn is jaloers op hun buren, de familie Heinrich, want zij hebben juist de leuke, vriendelijke soldaat Sam gekregen. Het liefst zou ze de soldaten ruilen, maar dat kan natuurlijk niet.
Een verhaal dat schuurt
Eenbeen is een verhaal dat vol zit met maatschappelijke thema’s die hier en daar, net als in de werkelijkheid, flink schuren. Onderwerpen zoals klimaatverandering, oorlog, ongelijkheid en verliefdheid komen langs, maar ook gevoelige onderwerpen zoals verslaving en huiselijk geweld. Het leven ziet er in 2136 flink anders uit, maar toch is er ook veel herkenbaar. Met name het gedrag van mensen is weinig veranderd en het is maar de vraag of dat positief is. De personages willen het goede doen. Maar wat is het goede?
Goverde weet in dit briljante verhaal een complexe maatschappij neer te zetten, waarin van alles speelt, zonder dat het een ingewikkeld verhaal wordt. Integendeel, het is een fascinerend en boeiend verhaal dat je laat nadenken over de gebeurtenissen en de personages, maar ook over jezelf en jouw rol in de maatschappij.
Voor wie?
Dit boek is geschikt voor leerlingen vanaf ca 12. Jaar. Hoewel het inhoudelijk best volwassen onderwerpen bespreekt, leest het vlot en blijft het ook voor jongeren goed te volgen. Aanvullend (fictief) bronmateriaal zorgt ervoor dat onbekende dingen worden uitgelegd.
Liefhebbers van toekomstverhalen zullen wellicht een heel ander soort boek lezen dan ze in eerste instantie verwachten. Toch is de kans groot dat ze het verhaal, net als liefhebbers van historische verhalen, zullen waarderen. Je verplaatst je in een andere wereld, met andere regels en gewoonten, die tegelijkertijd veel herkenbare elementen bevat.
Goed om te weten is dat er in dit verhaal huiselijk geweld voorkomt.
Over het boek
Titel: Eenbeen
Auteur: Thijs Goverde
Uitgegeven door: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 295
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.